Raspodjela sredstava za unapređenje uslova rada u školama Centra

Komisija Općinskog vijeća za obrazovanje kojom predsjedava vijećnik Senad Alić je u četvrtak 8. januara 2015. godine u Općini Centar održala sastanak sa direktorima iz 11 osnovnih i 14 srednjih škola sa Centra.
Raspodjela sredstava za unapređenje uslova rada u školama Centra

Povod sastanka je razgovor o kriterijima za raspored finansijskih sredstava koje Komisija dodjeljuje iz općinskog budžeta za unapređenje uslova obrazovanja u Centru. Iako to nije zakonska obaveza Općine Centar, svake godine zahvaljujući razumijevanju načelnika Dževada Bećirevića i Općinskog vijeća Centar, izdvajaju se značajna sredstva za poboljšanje boravka i rada učenika i nastavnog osoblja u školama. Stoga je u budžetu Općine Centar za 2015. godinu planiran iznos od 140.000 KM za potrebe poboljšanja uslova rada i bolje opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

 

 

- U razgovoru sa direktorima škola pokušali smo utvrditi kriterije potrebne za raspodjelu ovih sredstava, kako bi na narednom sastanku Komisije za obrazovanje, koja je planirana za kraj ovog mjeseca, usvojili konačnu listu kriterija koji će biti osnov za raspodjelu sredstava iz općinskog budžeta. Smatramo da su direktori škola najpozvaniji da kažu šta im je potrebno za poboljšanje uslova rada i boravka u svojim školama. Osim navedenog granta, za poboljšanje obrazovanja, također je u budžetu Općine Centar za 2015. godinu planiran iznos od 158.000 KM namijenjen za stipendije koje Općina Centar dodjeljuje srednjoškolcima i studentima, te 10.000 KM za nabavku novih knjiga za školske biblioteke. Zahvaljujem direktorima škola sa Centra na dosadašnjoj kvalitetnoj saradnji – kazao je Alić.

 

 

Na kraju sastanka je dogovoreno da sve škole u roku od sedam dana dostave prijedloge kriterija za raspodjelu sredstava za sufinansiranje projekata, a do polovine februara ove godine trebaju dostaviti prijedloge projekata za sufinansiranje sredstvima Općine Centra iz pomenutog granta.

 

 

Sastanak na ovu temu sa predstavnicima Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ je obavljen ranije.

 

Komisiju za obrazovanje, osim Senada Alića, čine: Himzo Oruč, zamjenik predsjednika, te članovi Lejla Hodović, Rašid Talić, Ilijas Omerović, Rijad Ganibegović, Sead Srna, Željko Panić i Pavle Krstić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti