Održan sastanak sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica Centra

Općinsko vijeće Centar održalo je 11. decembra tematsku sjednicu na kojoj su vijećnici raspravljali o unapređenju rada savjeta mjesnih zajednica. Na sjednici je napravljen preliminarni spisak zaključaka za poboljšanje rada savjeta mjesnih zajednica. U spisku stoji da u radu mjesnih zajednica Općine Centar ima primjera dobre prakse, ali je primjetno da treba unapređivati njihov rad i vratiti im izvornu ulogu u skladu sa odredbama Zakona o principima lokalne samouprave.
Održan sastanak sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica Centra

Istaknuto je da su prostorije mjesnih zajednica nedovoljno iskorištene za društvene aktivnosti građana, da se posebno koriste za aktivnosti i rad mladih i osoba treće životne dobi, pri čemu je prihvaćen i prijedlog da se do otvaranja Centra za zdravo starenje općine Centar pojedini projekti namijenjeni populaciji treće životne dobi realizuju u pojedinim mjesnim zajednicama.

 

Na osnovu zaključaka sa tematske sjednice, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić je u utorak 23. decembra 2014. godine održao prvi sastanak sa predsjednicima savjeta 15 mjesnih zajednica sa Centra. Sastanak, na kome je također učestvovala i Mirsada Lingo, pomoćnica načelnika za lokalnu samoupravu, održan je u prostorijama Mjesne zajednice „Park-Višnjik“ (Čekaluša 69).

 

U uvodnom izlaganju Ajnadžić je kazao prisutnima da s ciljem unapređenja rada mjesnih zajednica Općinsko vijeće Centar i savjeti moraju imati bolju komunikaciju sa što manje posrednika, kako bi se problemi koje su iznijeli građani što efikasnije rješavali. –Općinsko vijeće je u decembru na dnevni red tematske sjednice stavilo tačku koja se odnosila na funkcionisanje mjesnih zajednica. Tom prilikom formirana je radna grupa koja ima zadatak da sve zaprimljene zahtjeve i inicijative objedini i na januarskoj sjednici naredne godine predloži Općinskom vijeću Centar na usvajanje. Na taj način inicijativa će biti obavezujuća za izvršnu vlast Općine Centar. Svi predsjednici savjeta mjesnih zajednica i predsjednici klubova političkih partija koje participiraju u radu Vijeća, do 10. januara 2015. godine radnoj grupi trebaju dostaviti svoje prijedloge za poboljšanje efikasnosti rada mjesnih zajedica – kazao je Ajnadžić.

 

Radnu grupu čine dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević koji je imenovan za predsjednika ovog tijela dok su kao članovi imenovani vijećnici Amela Kuskunović, Zora Ostojić, Igor Kamočaji, Edin Šikalo, Suvad Kerla, Dževad Topić, Haris Fazlagić i Samir Fazlić, predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, kao i Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave i Mirsada Lingo, pomoćnica načelnika za lokalnu samoupravu.

 

Lingo je izrazila zadovoljstvo sastavom uposlenika koji kao sekretari mjesnih zajednica čine dio službe kojom ona rukovodi. –Sekretari mjesnih zajednica kao državni službenici predstavljaju spoj mladosti i iskustva. Svi sekretari su napravili inventuru u svojim mjesnim zajednicama da bismo se upoznali sa stanjem. Predviđena su i određena finansijska sredstva u općinskom budžetu koja će biti iskorištena za poboljšanje uslova u mjesnim zajednica. Smatram da je u ovom cjelokupnom procesu najbitniji ljudski faktor - kazala je Lingo.

 

Naredni sastanak predsjedavajućeg Ajnadžića sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica planiran je narednog mjeseca u prostorijama MZ „Betanija-Šip“ (Dejzina Bikića 6).

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti