Pomoć općinama za sanaciju šteta od velikih poplava

U Općini Centar je u prisustvu Nedžada Ajnadžića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar, 23. decembra 2014. godine upriličeno potpisivanje protokola o realizaciji granta iz budžeta Općine Centar namijenjenog za sanaciju posljedica majskih poplava i klizišta na području općina Teočak i Sapna (Federacija BiH) te opštine Vukosavlje i grada Bijeljine (Republika Srpska). Ovim protokolima Općina Centar donira pomenutim lokalnim zajednicama po 10.000 KM.
Pomoć općinama za sanaciju šteta od velikih poplava

U općini Teočak donirana sredstva će biti iskorištena za sanaciju objekata oštećenih usljed pokretanja klizišta i za zbrinjavanje evakuisanog stanovništva, a u općini Sapna za izgradnju potpornog zida radi zaštite izvorišta pitke vode. U opštini Vukosavlje donirani novac će poslužiti za sanaciju objekata oštećenih tokom poplava, a na području Bijeljine će biti iskorišten za izgradnju temelja za postavljanje montažnih kuća.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je prilikom potpisivanja protokola kazao da su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar obišli mnogo poplavljenih područja gdje su uručili pomoć, ali da zbog obaveza oko usvajanja Budžeta Općine Centar za 2015. godinu nisu bili u mogućnosti obići i ove četiri općine. Današnjim potpisivanjem protokola okončana je raspodjela 500.000 KM, koliko je Općina Centar izdvojila za pomoć nastradalim općinama u cijeloj BiH. -Mi smo jedna od rijetkih općina koja je izdvojila ovoliko sredstava za tu namjenu, a iznos pomoći bi bio veći da nismo morali sanirati štetu na zgradi Općine Centar nakog velikog požara tokom februarskih demonstracija građana. Imamo namjeru da i u budžetu za narednu godinu odvojimo dio sredstava za pomoć manje razvijenim općinama. Siguran sam da bi i vaše općine pomogle nama ukoliko se nađemo u kakvoj nevolji – kazao je Ajnadžić.

 

Prisutni su uputili riječi zahvale Općini Centar za pomoć i ukazanu pažnju prema općinama stradalim tokom majskih poplava. Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović je naglasio da je tamo poplavljeno oko 10.500 domaćinstava sa 30.000 stanovnika. Direktna šteta na stambenim objektima procijenjena je na 123 miliona KM, a štete na poljoprivrednim i industrijskim dobrima na oko 390 miliona KM.  Savjetnica načelnika Općine Teočak Senija Bubić je kazala da je šteta u ovoj općini od bujica i klizišta procijenjena na 7 miliona KM što je petogodišnji budžet Teočaka. Načelnik Općine Sapna Ismet Omerović je rekao da je u ovoj maloj općini, sa budžetom od dva miliona, šteta procijenjena na 16 miliona. Klizišta su na ovom području u potpunosti uništila 39 kuća. Božo Mišić, zamjenik načelnika Opštine Vukosavlje je istakao da im je svaka pomoć dobrodošla jer je njihov budžet 1,5 milion maraka, dok je šteta procijenjena na 5,5 miliona KM.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti