Održana 26. sjednica Općinskog vijeća Centar

U ponedjeljak, 22. decembra 2014. godine održana je 26. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio predsjedavajući Vijeća Nedžad Ajnadžić.
Održana 26. sjednica Općinskog vijeća Centar

Novi vijećnici u Općini Centar

Na ovoj sjednici svečanu izjavu su dali Farah Sanela Karić (SBB BiH) i Mirza Zeković (SDP) koji su preuzeli vijećničke mandate u Općinskom vijeću Centar umjesto Ismira Juska i Amela Mekića koji su na proteklim općim izborima dobili mandate u Skupštini Kantona Sarajevo.

 

Budžet Općine u narednoj godini 38.371.775 KM

Općinsko vijeće je usvojilo predloženi budžet Općine Centar za 2015. godinu sa pripadajućom odlukom o njegovom izvršavanju. Općinski budžet za narednu godinu planiran je u iznosu 38.371.775 KM i po prvi put je pripremljen na osnovu Zakona o budžetima u Federaciji BiH koji je usvojen krajem 2013. godine. Kao osnova za planiranje razvojnih i tekućih programa poslužila je strategija razvoja Općine Centar i strateški dokumenti javnih komunalnih preduzeća, kao i prijedlozi iz javne rasprave koja je na zborovima građana vođena o Nacrtu budžeta za 2015. godinu.

 

Ukupno planirana budžetska sredstva za narednu godinu veća su za oko 6 miliona u odnosu na Nacrt, a manja su za oko 5 miliona u odnosu na prethodnu godinu i to zbog manjeg iznosa neutrošenih sredstava koja se iz 2014. prenose u 2015. godinu.

 

Predlagač ovog važnog općinskog dokumenta - načelnik Dževad Bećirević  je kazao da je zadatak lokalne zajednice da stvori što bolje uvjete za život njenih građana te da je budžet za narednu godinu stabilan i da su 100% planiranih sredstava vlastiti prihodi Općine Centar. Prema riječima Fahrudina Kurtovića, pomoćnika načelnika za privredu i finansije, budžet za 2015. godinu je i razvojni i socijalni. Jedan od kapitalnih projekata čija realizacija predstoji u 2015. godini je izgradnja vodovoda Nahorevo za što je planirano 1.060.000 KM. Osim toga, bit će izdvojeno 400.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na drugim područjima Općine, zatim više od milion maraka za sanaciju klizišta, 736.000 KM za izgradnju lokalne ceste Podgaj-Tekija, 890.000 KM za sanaciju i izgradnju stepeništa i ograda, 150.000 KM za izgradnju, održavanje i sanaciju javne rasvjete, te 255.000 KM za sufinansiranje izgradnje objekta u Bolničkoj ulici gdje će biti smještena ambulanta porodične medicine Višnjik. Općina će i u narednoj, kao i proteklih godina, izdvojiti značajna sredstva za socijalnu zaštitu i pomoć boračkoj populaciji, kao i za podršku mladima i obrazovnom sistemu, zatim ostvarivanju javnog interesa u oblasti kulture i sporta te za pomoć zdravstvenim ustanovama, za podršku nevladinom sektoru... U raspravi je istaknuto da je u narednom periodu potrebno donijeti novu strategiju razvoja Općine i politiku investiranja.

 

Usvojen Program rada Općinskog vijeća u 2015.

Općinsko vijeće je usvojilo predloženi program svoga rada u narednoj godini, s tim da je dopunjen novim temama koje će biti razmatrane na sjednicama, kao što su zaštita okoliša, problem odlaganja smeća i plan upravljanja otpadom, bespravna gradnja, problem prisustva velikog broja pasa lutalica na gradskim ulicama i njihovo zbrinjavanje.

 

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja i uvažavajući sugestije Komisije za Statut i propise, Vijeće je na ovoj sjednici donijelo novu Odluku o privremenom finansiranju političkih stranaka i parlamentarnih grupa zastupljenih u Općinskom vijeću Centar, čime je omogućeno deblokiranje sredstava iz općinskog budžeta koja pripadaju SDU ali i vijećnicima koji djeluju kao samostalni.

 

Općinsko vijeće je usvojilo tekst Javnog poziva i kriterije za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2015. godini.

 

U cilju efikasnijeg rada, umjesto ''vijećničkog sata'' na početku sjednice vijećnici su pitanja i inicijative građana dostavili u pisanoj formi.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti