Udruženje dijabetičara KS provelo akciju mjerenja šećera u krvi

U prostorijama Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo (Štrosmajerova 3) 18. decembra 2014. godine za građane je organizovano mjerenje šećera u krvi, kao i pregled dijabetičkog stopala kod pacijenata. Općina Centar je u ovoj godini podržala projekte ovog udruženja sa nešto više od 4.000 KM.
Udruženje dijabetičara KS provelo akciju mjerenja šećera u krvi

 

Nakon obavljenog pregleda pacijenata, specijalista porodične medicine dr. Ranka Kovač je održala stručno predavanje o temi ''Prevencija dijabetičkog stopala i sprečavanje amputacije stopala i invalidnosti oboljelih građana općine Centar''.

 

–U mom dosadašnjem iskustvu tokom rada sa pacijentima oboljelim od dijabetesa najveću disciplinu imaju osobe koje su imale bolesnika od dijabetesa u porodici pa znaju koliko je značajna disciplina u ishrani i kretanju. Ova predavanja održavamo s ciljem da pacijenti saznaju što više o dijabetesu i kako se zaštititi– kazala je Kovač.

 

Alma Dervišbegović-Muminović, tehnički sekretar Udruženja je zahvalila načelniku Dževadu Bećireviću i Općini Centar koja je tokom ove godine podržala dva projekta ovog udruženja. –Zahvaljujući toj podršci štampali smo dva broja časopisa ''Bolji život'' i nabavili 240 doza reagensa koje danas koristimo za mjerenje tromjesečnog prosjeka šećera u krvi. Naši pacijenti na ovakvu vrstu testiranja u redovnoj proceduri moraju čekati i mjesec dana ili plaćati privatnim klinikama da se uradi test, dok je to ovdje besplatno– kazala je Dervišbegović–Muminović.

 

-Nama oboljelima od dijabetesa ovakve akcije puno znače- rekao je Naser Adović, jedan od članova Udruženja koji se odazvao na akciju mjerenja šećera i pregled dijabetičkog stopala.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti