Osigurati djeci bezbjedan prilaz do škole ''Vladislav Skarić''

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević su 17. decembra 2014. godine posjetili Osnovnu školu ''Vladislav Skarić'' na Skenderiji gdje su ih ugostili direktorica Hasiba Hasković, sekretar škole Aida Basarić i školski pedagog Meho Pirić.
Osigurati djeci bezbjedan prilaz do škole ''Vladislav Skarić''

Posjeta je upriličena nakon što je Sead Đozo, roditelj djece koja pohađaju ovu školu, inicirao da se na adresu izvršne i zakonodavne vlasti uputi pismo sa zahtjevom da Općina Centar pomogne u rješavanju problema koje ima škola ''Vladislav Skarić'', a prije svega sigurnog dolaska djece u školu i nazad do kuće.

 

Naime u Ulici Terezija, gdje djeca prelaze ovu saobraćajnicu do ulaza u školu, nesavjesni vozači voze velikim brzinama iako su na kolovozu postavljene vibracione trake i saobraćajni znakovi upozorenja da je u blizini škola. -Osim toga, na padini iznad škole je prije nekoliko mjeseci otvoreno gradilište kojim prolaze djeca koja idu sa područja Soukbunara i Tekije u ovu školu. Za potrebe gradilišta je na stub javne rasvjete postavljeno brojilo za mjerenje potrošnje električne energije, koje je djeci na dohvat ruke. Đaci svakodnevno do škole dolaze niz stepenište od Puta Mladih muslimana preko naselja Borak. Na ovo stepenište se odlaže otpad, što predstavlja opasnost od zaraze. Također imamo problem nelegalnog parkiranja vozila ispred škole, zbog čega je onemogućen prilaz kolima hitne pomoći ili vatrogascima u slučaju potrebe– kazala je direktorica Hasković.

 

Nedžad Ajnadžić je naglasio da je jako bitno da se pored kvalitetnog osnovnog obrazovanja poveća i sigurnost djece koja dolaze u školu. –Stoga ćemo u Općinskom vijeću pokrenuti inicijativu da se u budžetu Općine Centar za narednu godinu izdvoje sredstva za nabavku i ugradnju saobraćajnog radara u neposrednoj blizini škole, kako bi spriječili vozače da ugrožavaju sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju. Također ćemo pokrenuti aktivnosti da se izvrši popravak semafora ispred škole i da se ukloni smeće sa stepeništa u naselju Borak, te uputiti urgenciju ''Elektrodistribuciji Sarajevo'' da postavljeni mjerač za struju podignu na sigurnu visinu ili izmjeste na drugu lokaciju- rekao je Ajnadžić.

 

Dopredsjedavajući Kovačević je podsjetio da je Ustavni sud FBiH još 2010. godine donio presudu kojom se Kanton Sarajevo obavezuje da na općine prenese nadležnost osnovnog obrazovanja, što do sada nije urađeno. –Provedbom ove sudske odluke poboljšali bi se uslovi školovanja i znatno brže rješavali problemi škola- naglasio je Kovačević.

 

Predstavnici Općine će obići i sve druge osnovne škole sa centralnog gradskog područja kako bi se upoznali o stanju i problemima u tim obrazovnim institucijama.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti