Položeno cvijeće na mjestu pogibije osam sugrađana u Gimnazijskoj ulici

U nedjelju, 14. decembra 2014. godine je obilježena 21. godišnjica od pogibije osam naših sugrađana ispred Osnovne škole ''Safvet-beg Bašagić'' u Gimnazijskoj ulici.
Položeno cvijeće na mjestu pogibije osam sugrađana u Gimnazijskoj ulici

 Članovi porodica stradalih su zajedno sa predstavnicima Kantona Sarajevo, Gradske uprave i Općine Centar te Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast žrtvama masakra. U ime Općine Centar cvijeće su položili Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar i vijećnici Jasmin Gazija i Velija Katica.

Na raskrsnici ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana tog kobnog 14. decembra 1993. godine od ispaljene granate sa agresorskih položaja živote su izgubili: Vildana Avdić, Diana Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla i Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović, dok je desetoro naših sugrađana teže i lakše povrijeđeno.

Obilježavanju 21. godišnjice tog masakra je, kao i svake godine, prisustvovao Malik Krivić koji je sa trojicom braće došao odati dužnu počast bratu Amiru koji je na tom mjestu poginuo u 27. godini života od ispaljene granate kalibra 120 mm sa područja Vraca. –Svake godine se okupljamo na ovom mjestu gdje polažemo cvijeće za našeg brata i sugrađane koji su poginuli taj dan. Dobro je što se ovakvi datumi obilježavaju i to treba nastaviti u narednom periodu kako bi što više sugrađana posebno mlađe generacije znalo šta se dešavalo tokom proteklog rata, jer su ljudi sklonu zaboravu. Mi koji smo izgubili nekog svog najmilijeg to ne možemo zaboraviti, vremenom možemo samo oprostiti ali zaboraviti nikada– rekao je Krivić.

U svom obraćanju prisutnima Zejna Avdić, sekretar Ministarstva finansija Kantona Sarajevo je kazala da su u opkoljenom Sarajevu naši sugrađani ginuli u redovima za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji čekajući u redu za hljeb, na pijaci Markale, za vrijeme dženaza u Budakovićima i Buljakovom potoku, djeca su ubijana tokom sankanja na Alipašinom polju i na Bistriku. -Danas smo se okupili na ovom mjestu kako bismo naše poginule sugrađane sačuvali od zaborava, jer je zaborav grijeh i saučešće u zločinu– kazala je Avdić.  

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti