Pokrenuta inicijativa za ponovno otvaranje obdaništa na Bardakčijama

Tokom novembarske javne rasprave o nacrtima Budžeta Općine Centar i Programa rada Općinskog vijeća Centar za 2015. godinu, stanovnici Mjesne zajednice ''Bardakčije'' su pokrenuli inicijativu za ponovno vraćanje u funkciju obdaništa ''Veseli cvjetovi'' čije prostorije sada koristi nevladina organizacija ''Fondacija lokalne demokratije''.
Pokrenuta inicijativa za ponovno otvaranje obdaništa na Bardakčijama

 

Kao prilog ovoj inicijativi 170 građana je potpisalo peticiju kojom traže otvaranje obdaništa na Bardakčijama. O tome je vođena rasprava i na sjednici Savjeta MZ ''Bardakčije'' održanoj 8. decembra 2014. godine u prostorijama Mjesne zajednice (Zaima Šarca 14-d).

 

-Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je, na osnovu našeg dopisa odnosno zahtjeva za ponovno otvaranje obdaništa, tražilo da provedemo anketiranje naših građana kako bismo dobili potrebne podatke o broju djece koja bi bili polaznici ove predškolske ustanove. Za ponovno otvaranje obdaništa također su zainteresovani i savjeti mjesnih zajednica ''Breka-Koševo II'', ''Hrastovi-Mrkovići'' i ''Mejtaš-Bjelave'', čiji su predstavnici prisustvovali jučerašnjem sastanku. Inicijativa je također da se, osim obdaništa i jaslica, u ovom prostoru otvori i produženi boravak, čime bi za roditelje nekoliko stotina učenika Osnovne škole ''Alija Nametak'' bilo riješeno pitanje boravke djece van škole dok su im roditelji na poslu– kazala je Ankica Ćuk, predsjednica Savjeta MZ ''Bardakčije''.

 

-Do kraja ove godine potrebno je da provedemo anketiranje građana u četiri mjesne zajednice. Stoga pozivam sve zainteresovane roditelje da u prostorijama mjesnih zajednica ''Bardakčije'', ''Mejtaš-Bjelave'' (Čekaluša 7), ''Hrastovi-Mrkovići'' (Panjina kula do broja 78) i ''Breka- Koševo II'' (Juraja Najdharta 5) popune anketu o zainteresiranosti za otvaranje obdaništa. Potpisane anketne listiće ćemo uputiti Komisiji Općinskog vijeća Centar za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova, koja će to dalje proslijediti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nadležnom za rješavanje ovog pitanja- kazala je Mersiha Delalić, sekretar Mjesne zajednice ''Bardakčije''.

 

Sjednici Savjeta MZ ''Bardakčije'' je prisustvovala i predsjednica Komisije Općinskog vijeća za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova Fadila Bošnjak.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti