Ajnadžić i Kovačević ugostili predstavnike ''Lokoma'' i načelnika Prve PU

Nakon što su na sjednicama Općinskog vijeća Centar Sarajevo izneseni podaci da je u prvih deset mjeseci ove godine na području Centra zabilježeno 795 napada pasa lutalica na građane, te da su higijenski servisi sve češće onemogućeni od strane udruženja za zaštitu životinja da obavljaju svoj posao, Vijeće je 27. novembra 2014. godine usvojilo dopunu općinske Odluke o prekršajima protiv javnog reda i mira.
Ajnadžić i Kovačević ugostili predstavnike ''Lokoma'' i načelnika Prve PU

Navedenom dopunom Odluke predviđeno je izricanje novčane kazne u visini od 150 do 450 KM za ometanje službenih lica u vršenju poslova uklanjanja napuštenih životinja sa ulice. Na taj način bi se dao doprinos potpunijoj provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i to onih odredbi koje utvrđuju ko i na koji način može pristupiti napuštenoj životinji. Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja propisano je da su higijenski servisi dužni uklanjati napuštene životinje sa ulica.

 

Povodom usvajanja pomenute dopune Odluke o prekršajima protiv javnog reda i mira predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Slaven Kovačević ugostili su 8. decembra 2014. godine predstavnike higijenskog servisa ''Lokom'' Mustafu Mrkulića i Edina Isu, te načelnika Prve policijske uprave Fahrudina Halača. Predstavnici Općine Centar inicirali su sastanak kako bi upoznali predstavnike ''Lokoma'' i policije o navedenoj odluci jer Općina Centar sa higijenskim servisom ''Lokom'' ima sklopljen ugovor o pružanju ovog vida usluga od kojeg se očekuje da u što skorije vrijeme uz asistenciju policije pristupi uklanjanju napuštenih životinja. Broj ovogodišnjih napada napuštenih životinja na građane, posebno na djecu, ocijenjen je kao alarmantan, te zahtjeva neodložnu akciju.

 

Mustafa Mrkulić je pohvalio odluku Općinskog vijeća, te dodao da je Općina Centar prepoznala svoj dio odgovornosti posebno u dijelu provedbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koji se odnosi na jedinice lokalne samouprave.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti