Stručno usavršavanje kadrova u jedinicama lokalne samouprave

U organizaciji Ministarstva pravde Federacije BiH i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske održana je 2. decembra 2014. godine u Mostaru Treća konferencija sistema obuke za jedinice lokalne samouprave (JLS) ''Dobra obuka- bolja praksa''.

Osim organizatora, u radu Konferencije učestvovali su predstavnici Agencije za državnu službu FBiH i Agencije za državnu upravu Republike Srpske, saveza općina i gradova FBiH i RS, UNDP BiH, Uprave za kadrove Crne Gore, Stalne konferencije opština i gradova Srbije i Ministarstva uprave Republike Hrvatske. U ime Općine Centar konferenciji su prisustvovali savjetnici općinskog načelnika Tarik Hadžiomerović i Muamer Hodžić.

 

Cilj konferencije je bio da se predstavi napredak u provođenju programa obuke za zaposlene i izabrane zvaničnike (vijećnike i načelnike) u općinskim i gradskim upravama u BiH u 2014. godini, te izvrši razmjena iskustava sa predstavnicima agencija i institucija koje se bave pružanjem obuke u susjednim državama, a u oblastima analize potreba za obukom, mjerenja učinka obuke i ocjenjivanja zaposlenih i stručnog usavršavanja.

 

Na konferenciji su usvojeni sljedeći zaključci: planirane aktivnosti za 2014. godinu su realizovane, osim u djelu koji se odnosi na procjenu učinka obuka; potrebno je uvezati sve funkcije upravljanja ljudskim resursima počev od postupka zapošljavanja do stručnog obrazovanja i napredovanja u karijeri; u cilju analize potreba za obukom i procjene učinka obuke na radnom mjestu neophodno je definisati procese saradnje između jedinica lokalne samouprave i jedinica za obuku FBiH i RS-a uspostavljenih u okviru Sistema obuke za jedinice lokalne samouprave; potrebno je osnažiti ulogu kontakt osoba za obuku kroz cjelokupan sistem stručnog usavršavanja.

 

Projekt ''Dobra obuka-bolja praksa'' bit će nastavljen i u 2015. godini s ciljem daljeg stručnog usavršavanja kadrova u jedinicama lokalne samouprave.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti