Stanovnici Radićeve ne žele promjenu naziva ulice

U prostorijama Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'' (Mis Irbina 18) 4. decembra 2014. godine održane su konsultacije sa građanima o inicijativi za promjenu naziva Ulice Radićeva u naziv Hamdije Pozderca. Prilikom glasanja svi prisutni građani izjasnili su se protiv navedene inicijative.
Stanovnici Radićeve ne žele promjenu naziva ulice

Skup je vodio predsjednik Savjeta MZ Dževad Jusić. Okupljene stanovnike Radićeve ulice, te članove Savjeta Mjesne zajednice o navedenoj inicijativi upoznao je Adnan Bajrić u ime Udruženja građana Bosanske Krajine koje je i pokrenulo aktivnosti da se po Hamdiji Pozdercu nazove jedna od većih sarajevskih ulica. Jedan od njihovih prijedloga je da se ime Hamdije Pozderca da Radićevoj ulici koja se nalazi na teritoriji Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar''. Ta inicijativa je upućena Komisiji Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, koja je inicijativu proslijedila Savjetu pomenute mjesne zajednice radi pribavljanja mišljenja građana.

 

-Željeli smo da se ispravi nepravda prema Hamdiji Pozdercu. Nijednog trenutka ne želimo omalovažavati i diskreditovati nečiji značaj, jer svaka ličnost u svom vremenu ima svoju ulogu i mi to cijenimo. Ne želimo da ispravljajući jednu nepravdu napravimo drugu. Ovdje smo kako bi ispoštovali volju i želju građana koji žive ovdje i da vidimo šta oni misle o svemu- kazao je Bajrić.

 

U ime stanovnika Radićeve ulice obratila se Aida Prljača koja je naglasila da niko ne sumnja u dobre namjere, ali da se oni ne slažu sa pokrenutom inicijativom.

 

-Ne sumnjamo u dobre namjere i mi osjećamo da su mnogi dobri ljudi gurnuti u stranu i da nisu dobili svoje mjesto. Ne ulazeći nijednog trenutka u bilo kakvu raspravu o biografijama ijednog, mi na ravni simbolike nismo za to da se ovoj ulici promijeni ime. Stanovnici su razgovarali između sebe i odlučili smo da odgovorimo jednom vrstom peticije i u 48 sati nju je potpisalo 348 stanara. Neke ulice su prevazišle djela i osobe po kojima su nazvane. Takva je Radićeva ulica usred Sarajeva. To više nije ime nego gradski brend, simbol grada. Želimo da ova ulica ostane što jeste, Radićeva. Mi smo odlučili da kažemo da je ovo dio našeg identiteta i da bi mi pokušali svim sredstvima da se borimo da to tako ostane- kazala je Prljača.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti