Održana sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar

Štab civilne zaštite Općine Centar održao je krajem novembra 2014. sjednicu na kojoj su članovi upoznati o epizootiološkoj situaciji na području općine Centar u ovoj godini.
Održana sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar

Igor Jerković iz Veterinarske stanice Kantona Sarajevo prilikom prezentiranja informacije o epizootiološkoj situaciji na području općine Centar za prvih deset mjeseci ove godine kazao je da je u 2014. provođena terenska i laboratorijska dijagnostika zaraznih, parazitnih i drugih bolesti životinja sa ciljem prevencije, otkrivanja i suzbijanja svake pojave zaraznih bolesti. Prema riječima Jerkovića, prioritetan problem u oblasti javnog zdravstva i ove godine su napušteni psi čija brojnost i učestali napadi na građane predstavljaju opasnost da se pojave teške zarazne bolesti bjesnila, kao i nekih parazitnih bolesti.

 

-Veterinarska služba je u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja redovno provodila kastraciju pasa lutalica i tokom ove godine sterilisana su i kastrirana 232 psa- kazao je Jerković.

 

Članovi štaba su se složili da se ovo pitanje mora rješavati na višim nivoima. Zaključeno je da se sugeriše Kantonalnom štabu civilne zaštite da organizira tematsku sjednicu kojoj će prisustvovati predstavnici svih općina i na kojoj će se raspravljati o problemu prisustva velikog broja napuštenih pasa na gradskim ulicama.

 

Usvojene su i izmjene Programa aktivnosti općinskog štaba civilne zaštite za 2014. godinu kojima je predviđeno da se umjesto protivpožarne obuke stanovništva koja se godinama provodila u mjesnim zajednicama i koja je u posljednje vrijeme bila sve manje posjećena, ona provede u osnovnim školama i da se održi praktična vježba evakuacije djece iz jedne osnovne škole. 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti