Održana 25. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 27. novembra 2014. godine održana je 25. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar.
Održana 25. sjednica Općinskog vijeća Centar

 Sjednicu je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.

 

Prije zvaničnog početka sjednice vijećnici su se pozdravili sa njihovim kolegom Ismirom Juskom koji je na Općim izborima 2014. godine izabran u Skupštinu Kantona Sarajevo i zaželjeli mu puno uspjeha u budućem radu.

 

Proglašen javni interes za eksproprijaciju zemljišta za vodovod Nahorevo

Vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje vodovoda za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja. Nakon što je izdata urbanistička saglasnost za izgradnju vodovoda sa izvorišta Klanice (koje se nalazi na području općine Stari Grad), Vlada Kantona Sarajevo je 13. novembra 2014. godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju zemljišta radi izgradnje vodovoda. Sada se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za zemljište gdje je planirana trasa izgradnje vodovoda i parcela za izgradnju rezervoara. Također je u toku izrada glavnog projekta vodosnabdijevanja sa izvorišta Klanice, koja je povjerena Institutu za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, a rok za završetak izrade projekta je 60 dana. Zaključeno je da se sve pripremne radnje okončaju do početka naredne građevinske sezone kada treba početi izgradnja vodovoda. To uključuje implementaciju odluke o provođenju javnog interesa za zemljište na području općina Centar i Stari Grad, o čemu će dvije općine potpisati sporazum s obzirom na to da je Općina Centar finansijer projekta. Paralelno s tim projekt treba da dobije verifikaciju od nadležnog instituta i da se početkom građevinske sezone uđe u trasu i počne kopati.

 

Investiranje javnih sredstava Općine Centar

Vijeće je usvojilo izmjenu i dopunu Pravilnika o investiranju javnih sredstava Općine Centar kojom je omogućeno da se produži rok trajanja mandata investicionog menadžera Općine Centar. Za investicionog menadžera Općine Centar imenovan je načelnik Dževad Bećirević do kraja njegovog načelničkog mandata.

Općinsko vijeće je također usvojilo Politiku investiranja raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2015. godinu. Riječ je o raspoloživim novčanim sredstvima koja trenutno nisu angažovana za druge namjene i mogu se investirati isključivo u oročene depozite kod banaka. Na taj način se od kamata na oročene depozite ostvaruje dodatni priliv sredstava u budžet Općine Centar.

Shodno odredbama novog Zakona o budžetima u Federaciji BiH, Općinsko vijeće je donijelo novu Odluku o uspostavi registra budžetskih korisnika Općine Centar kojom su, između ostalog, propisani kriteriji za definisanje budžetskih korisnika te obaveze i odgovornosti za vođenje registra. S tim u vezi zaključeno je da javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar u roku od 30 dana provedu odluku o usklađivanju njihovih osnivačkih akata kako bi na temelju toga mogli implementirati član 3. Odluke o uspostavi registra budžetskih korisnika.

Usvojen je i prijedlog da otpočne proces kako bi se, u okviru zakonskih rješenja, iznašle mogućnosti da mjesne zajednice dobivaju budžetska sredstva za finansiranje njihovih aktivnosti i projekata. Za taj posao Vijeće je odredilo rok od 90 dana.

 

Nova odluka o općinskim priznanjima

Nakon što je Nacrt odluke o izmjenama i dopuni Odluke o općinskim priznanjima bio na javnoj raspravi, Općinsko vijeće je na 25. redovnoj sjednici, na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih datuma i ličnosti, usvojilo Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o općinskim priznanjima kojima se preciznije definišu pojedine odredbe zbog kojih je u ranijoj primjeni bilo poteškoća. Sastavni dio Odluke su kriteriji za dodjelu priznanja Općine Centar zaslužnim pojedincima i kolektivima.

 

Kazne za ometanje službenih lica pri uklanjanju pasa lutalica sa ulica

U cilju što efikasnijeg i bržeg rješavanja problema prisustva velikog broja pasa lutalica na gradskim ulicama, zbog čega je ugrožena sigurnost građana, Općinsko vijeće je na tematskoj sjednici 21. oktobra 2014. godine istaklo neophodnost da svi akteri uključeni u rješavanje tog velikog problema neizostavno poštuju i one odredbe Zakona o dobrobiti životinja koje utvrđuju ko i na koji način može pristupiti napuštenoj životinji. Shodno tom zaključku, na ovoj sjednici je usvojena dopuna općinske Odluke o prekršajima protiv javnog reda i mira tako da je propisano izricanje novčane kazne u iznosu od 150 do 450 KM za počinitelje prekršaja koji ometaju službena lica u vršenju poslova uklanjanja napuštenih životinja sa gradskih ulica. 

 

Okvirni program obilježavanja Dana Općine Centar

Na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih datuma i ličnosti Općinsko vijeće je usvojilo Okvirni program aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja 2015. godine. Naloženo je općinskoj administraciji da zajedno sa Organizacionim odborom sačini Protokol sa prijedlozima svečarskih, obrazovnih, kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja za Dane Općine Centar. Također je zaključeno da obavezno treba u Općini Centar odrediti osobu koja će biti zadužena za protokolarne aktivnosti.

 

Sportske plohe vratiti njihovoj namjeni

Općinsko vijeće je razmatralo informaciju o stanju sportskih ploha na području općine Centar. Istaknuto je da je nedovoljan broj javnih sportskih ploha koje bi mogli koristiti stanovnici središnje gradske općine te da su mnoge uzurpirane za parkirališta ili druge namjene. Na prijedlog Komisije za sport usvojeni su zaključci koji imaju za cilj omasovljenje sportskih aktivnosti. Zadužena je Služba za obrazovanje, kulturu i sport da vodi stalnu brigu o sportskim plohama izgrađenim sredstvima Općine Centar i u saradnji sa dugim službama i JU ''Centar za sport i rekreaciju'' obezbijedi njihovo redovno održavanje i da te aktivnosti prezentiraju u godišnjem izvještaju o radu općinskih službi. Posebno je naglašeno da treba poduzeti mjere da se sportske plohe koje su zapuštene ili uzurpirane za parkirališta vrate prvobitnoj namjeni.

 

Usvojena politika energetske efikasnosti

Na prijedlog Komisije za energetsku efikasnost Općinsko vijeće je usvojilo Politiku energetske efikasnosti kojom je definisano opredjeljenje Općine Centar za nabavku i korištenje uređaja visoke energetske efikasnosti, kao i racionalno korištenje i promoviranje uštede energije. Kao ciljevi i misija u toj oblasti navedeni su: identifikacija, analiza i predlaganje planova i mjera za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu; promocija aktivnosti usmjerenih na štednju i povećanje energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije; edukacija i podizanje svijesti građana po pitanju energetske efikasnosti i uštede energije te davanje doprinosa globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

U raspravi je istaknuto da se na području Općine već realiziraju pojedini projekti, kao što je utopljavanje škola, ali da treba sačiniti lokalni akcioni plan provođenja Politike energetske efikasnosti koju treba ugraditi i u Strategiju razvoja Općine Centar. Zaključeno je da Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove izuči mogućnosti da se Općina Centar prijavi na stalno otvoren javni poziv Fonda za zaštitu okoliša FBiH za formiranje baze podataka javnih objekata i javne rasvjete u cilju identifikacije potencijalnih projekata za uštedu energije.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo odluke da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije u ulicama: Čekaluša 43, Kaptol 10, Koševo 10, Kralja Tvrtka 25 i Maršala Tita 4 i 17.

 

Vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata.

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojne inicijative od kojih su mnoge dobile podršku Općinskog vijeća.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti