Godina dana od smrti Željka Varuneka

U četvrtak, 27. novembra 2014. godine navršava se godina dana otkako je u 61. godini iznenada preminuo Željko Varunek, sekretar Općinskog organa uprave. Tim povodom je delegacija Općine Centar zajedno sa Almom Isanović-Varunek, suprugom Željka Varuneka, obišla 26. novembra njegov grob na Gradskom groblju Bare, gdje su se na dostojanstven način sjetili svog cijenjenog člana kolektiva.
Godina dana od smrti Željka Varuneka

Željko Varunek rođen je 6. septembra 1953. godine u Banja Luci. Diplomirao je

na Pravnom fakultetu 1979. godine. Od 1981. do 1997. godine bio je angažovan

na odgovornim dužnostima u Republičkom SUP-u BiH (Sekretarijatu unutrašnjih

poslova) odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova. Željko Varunek je bio među prvim organizatorima otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

 

Tokom ratnog perioda obavljao je funkciju člana Ratnog predsjedništva Grada Sarajeva i šefa policije Grada Sarajeva. Za njegov cjelokupni angažman u najtežem historijskom periodu našeg grada dobitnik je Zahvalnice Grada Sarajeva - posebnog priznanja koje mu je 2010. godine uručeno na svečanosti povodom 6. aprila – Dana Grada Sarajeva i 65. godišnjice oslobođenja Sarajeva od fašizma. Riječ je o priznanju za Varunekov lični doprinos očuvanju civilizacijskih vrijednosti Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u periodu 92-95. godine, koji je dao obavljajući dužnost člana Ratnog predsjedništva Grada Sarajeva.

 

 

Od 2000. godine angažovan je u Općini Centar na funkciji pomoćnika načelnika za opću upravu, a kasnije i na dužnosti sekretara Općinskog organa uprave kao prvi saradnik općinskog načelnika. Željko Varunek je jedan od najzaslužnijih što je Općina Centar prvi organ uprave u Bosni u kojem je 2003. godine uveden sistem upravljanja kvalitetom po međunarodnom standardu ISO 9001:2008 i 2007. godine i sistem okolinskog upravljanja ISO 14001:2004. Ovaj istaknuti rukovodilac je svojim znanjem i iskustvom dao veliki doprinos unapređenju kvaliteta usluga koje općinska administracija pruža građanima i jedan je od najzaslužnijih što je Općina Centar dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja.

 

 

Osim po velikoj predanosti poslu, Željka Varuneka će uposlenici Općine Centar pamtiti kao dobrog, poštenog i plemenitog čovjeka, kolegu i prijatelja, punog optimizma i u najtežim trenucima i uvijek spremnog da pomaže drugima. Iza njega su ostale supruga Alma i kćerke Ivana i Tajra.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti