Polaganjem cvijeća obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće i odale počast na spomen-obilježju kod Vječne vatre. U ime Općine Centar cvijeće su položili načelnik Dževad Bećirević, predsjedavajući Vijeća Nedžad Ajnadžić, te vijećnik Suvad Kerla.
Polaganjem cvijeća obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH kazao je da je Dan državnosti jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine.

-Nakon što je prošlo 71 godinu od ZAVNOBiH-a i 19 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi se nalazimo na prekretnici i mislim da ćemo imati jednu pozitivnu kritičnu masu političara koji su dovoljno svjesni situacije u kojoj su spremni da podrže suverenitet zemlje i da prestanu sa negativnom retorikom i pokrenu zemlju iz ekonomskog i reformskog zastoja, te je povedu pravim putem. Mi se nadamo da ćemo u skorije vrijeme dočekati da se Dan državnosti BiH obilježava u cijeloj našoj državi - naglasio je Izetbegović.

 

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine BiH izrazio je žaljenje što se Dan državnosti Bosne i Hercegovine ne slavi na cijelom prostoru naše domovine.

-Ta stabilna formula koju je ZAVNOBiH donio važila je u onom proteklom sistemu, odnosno da je BiH država svih Srba, Hrvata i Bošnjaka i njenih građana. Nažalost, tu formulu danas političari pokušavaju uništiti na način da etnički teritorijaliziraju Bosnu i Hercegovinu. To je nešto što je porazno za BiH i to se mora promijeniti. Uvjeren sam da će Dan državnosti biti prihvaćen na prostoru cijele BiH, ali isto tako apelujem da se donese zakon o državnim praznicima u parlamentu BiH jer Dan državnosti i svi drugi praznici trebaju da homogeniziraju bh. društvo, da jačaju patriotizam, da budu slavljeni na prostoru cijele BiH i da nadahnjuju mlade generacije ljubavlju prema svojoj domovini. Danas to nije slučaj i ja želim da vjerujem da će BiH u ovom narednom periodu ipak smoći snage da prebrodi sve prepreke sa kojima se susreće i da će državni praznici biti prihvaćeni na teritoriji cijele domovine - kazao je Lazović.

 

Nakon odavanja počasti kod Vječne vatre, načelnik Bećirević položio je cvijeće i na spomeniku na groblju Lav. Cvijeće pored Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine u ime Općine Centar položili su načelnik Bećirević, predsjedavajući Ajnadžić, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, te vijećnici Edin Šikalo, Ahmed Gerin, Amra Zulfikarpašić, Amela Kuskunović i Zora Ostojić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti