Žitelji Soukbunara održali javnu raspravu o općinskom budžetu

Stanovnici Mjesne zajednice ''Soukbunar'' su 18. novembra 2014. godine na zboru građana održanom u prostorijama ove mjesne zajednice (Soukbunar 203) raspravljali o nacrtima Budžeta Općine Centar i Programa rada Općinskog vijeća Centar za 2015. godinu. O strukturi budžeta i načinu prikupljanja i ulaganja sredstava u projekte od interesa za društvenu zajednicu uvodne informacije i osnovna pojašnjenja je dala Mujesera Elezović iz Službe za privredu i finansije.
Žitelji Soukbunara održali javnu raspravu o općinskom budžetu

Na zboru kojeg je vodio Eso Tucaković, predsjednik Savjeta MZ i vijećnik Općinskog vijeća Centar, građani su iznijeli sljedeće prijedloge:

Saobraćajnice: sanacija dijela Ulice Soukbunar (između ulica Dr. Jusufa Tanovića i Vefika Karabdića); izgradnja šetnice od Mrakuše do Ulice porodice Foht; izgradnja novog trotoara duž Ulice porodice Foht; postavljanje rešetke za prikupljanje površinskih voda na raskrsnici ulica Soukbunar i Vefika Karabdića. Saobraćajna signalizacija: postavljanje saobraćajnih ogledala na svim nepreglednim raskrsnicama na ovom području. Javna rasvjeta i elektro mreža: postavljanje dodatne javne rasvjete u ulicama Soukbunar, oko zgrade škole ''Hasan Kaimija'' i Ulici Urijan Dedina oko Jevrejskog groblja te kod brojeva 39 i 83. Vodovod i kanalizacija: izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreže u Urijan Dedinoj ulici od broja 12 do Jevrejskog groblja; rekonstrukcija vodovodne mreže u Ulici porodice Foht od Jevrejskog groblja do Hambine carine; rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže duž Ulice Soukbunar i Pećina 22-24; rekonstrukcija dijela kanalizacione mreže u Ulici Vefika Karabdića do broja 29. Stepeništa i rukohvati: izgradnja dva stepeništa u Ulici Vranjače; postavljanje ograde u Ulici Cicin han do broja 120; popravka rukohvata i kapije na ulazu u Mjesnu zajednicu ''Soukbunar''. Sanacija klizišta i potpornih zidova: nastavak sanacije klizišta u Trebevićkoj ulici i sanacija klizišta Mrakuša 31; sanacija potpornih zidova na adresama: Vefika Karabdića 5, Vranjače 84, Mrakuša 52, Put Mladih muslimana, Urijan Dedina 22, Dr. Jusufa Tanovića 5, Pećina 31; izgradnja potpornih zidova u ulicama Porodice Foht 27, Dr. Jusufa Tanovića 1 i na raskrsnici Urijan Dedina-Put Mladih muslimana. Dječija igrališta i druge javne površine: izgradnja dječijeg igrališta u dvorištu OŠ ''Hasan Kaimija'' i u Ulici Cicin Han, kao i na lokalitetu napuštenog rezervoara za vodu u Ulici Soukbunar kod broja 114; uređenje zelenih površina od raskrsnice Urijan Dedina-Put Mladih muslimana do Jevrejskog groblja, ispred ambulante porodične medicine u Urijan Dedinoj ulici i oko Jevrejskog groblja. Odlaganje otpada: izgradnja niša za kontejnere u Ulici Urijan Dedina; postavljanje zaštitnih vrata na svim izgrađenim nišama; nabavka novih kanti za otpatke za stanare ulica Soukbunar Čikma, Porodice Foht i Majdan; uklanjanje divljih deponija u ulicama Porodice Foht, Soukbunar i Vranjače 86 i kod kasarne ''Bosut''. Stambeni objekti: sanacija krova na stambenom objektu u Ulici Vranjače 28. Ostalo: poboljšati gradski prevoz za ovo mjesno područje; ukloniti nepropisno parkirana vozila sa raskrsnice ulica Prodice Foht i Trebevićka; riješiti problem prisustva velikog broja pasa lutalica; povećati izdvajanja za poticaje razvoju poljoprivrede; pokrenuti proceduru izrade regulacionog plana za područje MZ ''Soukbunar'' kao preduslova za legalizaciju bespravno izgrađenih stambenih objekata.

 

Javnoj raspravi su također prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Slaven Kovačević te vijećnici: Mustafa Mulić, Edin Šikalo, Inda Handžić i Suvad Kerla.

Od predstavnika općinskih službi zboru građana su prisustvovali: Jasna Beba (v.d. sekretara općinskog organa uprave), Almasa Ramović (Služba za imovinsko-pravne odnose), Envera Pandžić (Služba za obrazovanje, kulturu i sport), Amra Dževlan-Mioković (Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove), Munevera Migić (Služba za inspekcijske poslove), Admir Šehović (Služba za civilnu zaštitu) te Vekas Bugarić, sekretar Mjesne zajednice ''Soukbunar''.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti