Građani MZ ''Bardakčije'' raspravljali o Budžetu Općine Centar

Stanovnici Mjesne zajednice ''Bardakčije'' su 12. novembra 2014. godine na zboru građana održanom u prostorijama ove mjesne zajednice (Zaima Šarca 14-d) uputili svoje prijedloge i sugestije na nacrte Budžeta Općine Centar i Programa rada Općinskog vijeća Centar za 2015. godinu.
Građani MZ ''Bardakčije'' raspravljali o Budžetu Općine Centar

O strukturi budžeta kao glavnog finansijskog dokumenta uvodne informacije i osnovna pojašnjenja je dala Selma Smajkić iz Službe za privredu i finansije Općine Centar.

 

Na zboru kojeg je vodila Ankica Ćuk, predsjednica Savjeta MZ, građani su najviše insistirali na otvaranju obdaništa u prostorijama koje se sada koriste za ''Sigurnu kuću'', zatim na otvaranju laboratorije u objektu ambulante porodične medicine ''Podhrastovi'', izgradnji dječijih igrališta kao i uređenju sportskog igrališta ispred škole ''Alija Nametak'' te rješavanju problema nepropisnog parkiranja duž Ulice Zaima Šarca. U javnoj raspravi su izneseni i sljedeći prijedlozi: Saobraćajnice: proširiti raskrsnicu ulica Bolnička i Zaima Šarca; asfaltirati dijelove Ulica Zaima Šarca 96 i parking prostora u istoj ulici na brojevima 114-116, kao i dijelova ulica Mandrina (1-3 i 2-6), Donja Mandžina (2-22 i 1-23) i Šekerova (13-33 i 34-44); sanirati trotoar u Ulici Zaima Šarca od broja 22 do 34 i postaviti ivičnjake od broja 94 do 114; nastaviti izgradnju pješačke komunikacije u Ulici Čadordžin potok;. Saobraćajna signalizacija: postaviti ''ležeće policajce'' na dijelu Ulice Zaima Šarca između ulica Višnjik i Bolnička, te Ulice Bardakčije. Javna rasvjeta i elektro mreža: postaviti dodatne stubove za javnu rasvjetu u ulicama Hadžilojina 15, Bardakčije 5 i Himze Polovine; izmjestiti stub javne rasvjete u Ulici Zaima Šarca 112; postaviti nova rasvjetna tijela na adresama Behar 10 i Zaima Šarca 14c; zamijeniti stubove niskonaponske elektro mreže u ulicama Šekerova 38 i Ašikovac 45 i 53. Vodovod i kanalizacija: postaviti novu separatnu kanalizacionu mrežu u ulicama Budakovići i Kartal; izvršiti rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Himze Polovine 2; postaviti slivničke rešetke na pješačkoj stazi Čadordžin potok. Stepeništa i rukohvati: izgraditi novo stepenište u Ulici Zaima Šarca kod broja 100; izvršiti rekonstrukciju stepeništa u Ulici Himze Polovine 1-5 i sanaciju stepeništa u Ulici Behar. Sanacija klizišta: u ulicama Šekerova 38 i Mandrina 28-36.Dječija igrališta i druge javne površine: izvršiti rekonstrukciju školskog igrališta u Ulici Zaima Šarca 13; postaviti zaštitnu željeznu ogradu ispred stambenog objekta na raskrsnici ulica Bardakčije 21 i Himze Polovine; riješiti problem parkiranja vozila u dvorištu zgrade na adresi Zaima Šarca 114; zasaditi živu ogradu na zelenoj površini u Šekerovoj 38. Stambeni objekti: sanacija vanjskog zida na stambenom objektu u Ulici Budakovići 34. Niše za kontejnere: Zaima Šarca 14c i 40-44 i Himze Polovine. Ostalo: ukloniti ruševni objekt u Ulici Kartal donji preko puta broja 44.

 

Tokom razmatranja Nacrta programa rada Općinskog vijeća Centar za 2015. godinu predloženo je da Vijeće u januaru naredne godine održi sjednicu o temi ''Tretman djeteta u lokalnoj društvenoj zajednici''.  

 

Javnoj raspravi su također prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Slaven Kovačević te vijećnici: Zora Ostojić, Suvad Kerla, Mustafa Mulić, Amer Kapo, Hamdija Hasanović, Zvonko Ivišić i Edin Šikalo. Od predstavnika općinskih stručnih službi zboru građana su prisustvovali: Zakira Šero (pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport), Eldina Šehović (Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove), Mirza Islambegović (Služba za inspekcijske poslove), Ibrahim Burazerović (Služba za lokalnu samoupravu) te Mersiha Delalić, sekretar Mjesne zajednice ''Bardakčije''.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti