Zbor građana MZ ''Pionirska dolina-Nahorevo''

U prostorijama Mjesne zajednice ''Pionirska dolina-Nahorevo'' (Nahorevska 103) održana je 11. novembra 2014. godine javna rasprava o nacrtima Budžeta Općine Centar i Programa rada Općinskog vijeća Centar za 2015. godinu. Zbor građana je vodila predsjednica Savjeta ove mjesne zajednice Armina Muharemović.
Zbor građana MZ ''Pionirska dolina-Nahorevo''

Nakon što su poslušali uvodno izlaganje o planiranom budžetu, stanovnici Nahoreva su iznijeli niz prijedloga, ali najviše vremena raspravljalo se o projektima vodosnabdijevanja Nahoreva i Nahorevskih brda sa izvorišta Bijele stijene i Klanice. Zaključeno je da se organizuje tematska sjednica Savjeta MZ na koju će biti pozvani predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine.

 

Od ostalih prijedloga građani su iznijeli sljedeće: Saobraćajnice: asfaltirati Ulicu Aleksandra Puškina 1-58, kao i puteve u selu Nahorevo do broja 98 i Debelj 7-11; povezati saobraćajnicom Gornje i Donje Nahorevo; sanirati put Nahorevska brda-Uževice; izgraditi mostove u Nahorevskoj ulici kod brojeva 55 i 181 (kod broja 181 asfaltirati dio ulice). Saobraćajna signalizacija: postaviti saobraćajne znakove u Ulici Aleksandra Puškina, saobraćajna ogledala na raskrsnicama i nepreglednim zavojima, horizontalnu signalizaciju na Jezeru i na nekoliko mjesta u Nahorevskoj ulici. Javna rasvjeta i elektro mreža: postaviti stub za električnu rasvjetu u Nahorevskoj 258; nastaviti izgradnju javne rasvjete u Ulici Radava; zamijeniti svu niskonaponsku mrežu sa samonosivim kablovima; izmijeniti dotrajale stubove i žice sa kablovima na Nahorevskim brdima i području Gornje Nahorevo. Vodovod i kanalizacija: izgraditi vodovodnu i kanalizacionu mrežu u Ulici Svetozara Ćorovića; riješiti pitanje vodosnabdijevanja u Ulici Radava; izgraditi kanalizacionu mrežu za Gornju Radavu; rekonstruisati dotrajale vodovodne cijevi u Nahorevskoj ulici od broja 254 do 258; nastaviti uređenje Koševskog potoka sa betonskim zidovima; pročistiti Jagomirski potok i betonirati korito kod brojeva 3 i 7. Rukohvati i stepeništa: postaviti ogradu na lokalnom groblju Kokorovac i rukohvat u Nahorevskoj 27. Sanacija klizišta: sanirati klizišta i stambene objekte oštećene tokom obilnih padavina u maju, kao i sva druga klizišta po prioritetu kojeg utvrdi nadležni organ. Odlaganje otpada: na mjesnom području Pionirska dolina popraviti stare i napraviti nove niše za kontejnere, kao i odlagališta za kabasti otpad; postaviti niše kod Poljoprivredne zadruge u Nahorevu; postaviti kontejnere u tzv. Novom naselju u Ulici Aleksandra Puškina. Dječija igrališta i druge javne površine: izgraditi igralište u Ulici Aleksandra Puškina; rekonstruisati igrališta na mjesnom području Nahorevo; urediti dvorište ispred objekta MZ; urediti lokalitet Uroševa vrela; okresati rastinje pored puta Kruščanje-Nahorevska brda zbog snabdijevanja građana pitkom vodom. Javni objekti: uspostaviti ambulantu porodične medicine. Gradski prevoz: obezbijediti dodatni kombi za prevoz učenika od Nahoreva do OŠ ''Nafija Sarajlić''; urediti autobuska stajališta na mjesnom području Pionirska dolina. Ostalo: izvršiti razdvajanje MZ ''Pionirska dolina-Nahorevo'' na dvije mjesne zajednice; odrediti ime ulice koja vodi u tzv. Gornje naselje i numerisati stambene objekte; označiti ulicu Nahorevska brda i postaviti brojeve na kućama.

 

Javnoj raspravi, osim lokalnih žitelja i predstavnika općinskih službi, prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Slaven Kovačević te vijećnici Suvad Kerla, Dževad Vrabac, Mustafa Mulić, Amer Kapo i Hamdija Hasanović.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti