Seminar o novom Zakonu o javnim nabavkama

U velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) održan je 11. novembra 2014. godine seminar o novom Zakonu o javnim nabavkama.
Seminar o novom Zakonu o javnim nabavkama

Seminaru su prisustvovali pomoćnici načelnika i svi uposlenici Općine Centar koji na bilo kakav način sudjeluju u provođenju postupaka javnih nabavki. Predavači su bili Đinita Fočo, direktorica državne Agencije za javne nabavke i Hajrudin Buza, ekspert iz oblasti javnih nabavki.

 

Novi Zakon o javnim nabavkama stupa na snagu 28. novembra 2014. godine, a kako je kazala Fočo, seminarom se svim obveznicima zakona pokušala približiti materija koja se reguliše novim tekstom zakona i koje su to osnovne razlike u odnosu na trenutno važeći.

 

-Predstavit ćemo novi portal i nova rješenja vezana za obavještenja, jer je to jedan od koraka ka uvođenju elektronskih javnih nabavki. Novi zakon treba da omogući efikasniji sistem javnih nabavki za ugovorne organe i da ubrza sve procedure kako bi ugovorni organi što efikasnije koristili javna sredstva ali na što transparentniji način, jer se uvodi objava za gotovo sve vrste postupka. To su ujedno i najveće novine- istakla je Fočo.

 

Prema njenim riječima, vrste postupaka su ostale iste, ali dodaje se jedan novi za izuzetno složene nabavke i to je takmičarski dijalog.

 

-Kod ostalih vrsta postupaka nije bilo nekih značajnijih promjena, jer je to ono što je urađeno po direktivama Europske unije. Ovaj zakon Bosnu i Hercegovinu na putu prema Europskoj uniji približava u znatnoj mjeri- zaključila je direktorica Agencije za javne nabavke.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti