Počele javne rasprave o Budžetu Općine Centar za 2015.

U srijedu, 5. novembra 2014. godine u prostorijama Mjesne zajednice ''Mejtaš-Bjelave'' (Čekaluša 7) održana je prva javna rasprava o nacrtima Budžeta Općine Centar i Programa rada Općinskog vijeća Centar za 2015. godinu.
Počele javne rasprave o Budžetu Općine Centar za 2015.

Zbor građana je vodio Rusmir Avdić, predsjednik Savjeta MZ koji je naglasio da su dva najveća problema na tom području ruševni objekti i psi lutalice.

Jasna Hrbat iz Službe za privredu i finansije Općine Centar je prezentirala osnovne karakteristike nacrta općinskog budžeta za narednu godinu, na koji način se puni i za koje namjene se može trošiti.

Na ovom zboru stanovnici MZ ''Mejtaš-Bjelave'' su iznijeli slijedeće prijedloge za budžet: Saobraćajnice:rekonstrukcija ulica Zlatikuša, Tina Ujevića 1-13, Šekerova 1-11 i 2-32 sa rekonstrukcijom trotoara; asfaltiranje dijela ulice Bjelave 70-72 i raskrsnice ulica Mehmed-paše Sokolovića i Mejtaš te dijelova ulica Provare, Sumbula Avde i Tahtali sokak nakon okončanja radova na izgradnji novog stambenog kompleksa; postavljanje novog asfalta na trotoarima sa obje strane Čekaluše;  ugradnja izdignutih ivičnjaka s ciljem sprečavanja nepropisnog parkiranja u Sarač Ismailovoj 9. Uređenje javnih površina i dječijih igrališta: rekonstrukcija parka u Ulici Bjelave 97-103; postavljanje mobilijara na igralište u Ulici Nikole Kašikovića; uređenje parkova u ulicama Ludviga Kube, Dola 3 i Mejtaš; sadnja drveća u parku između ulica Buka i Dalmatinska. Vodovod i kanalizacija: sanacija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Kovačeva te vodovodne mreže u ulicama Bjelave od broja 69 i Ivana Cankara 27-29; riješiti probleme sa uličnim odvodima u ulicama Derebent i Provare, kao i odvodnje oborinskih voda iz oluka stambenih objekata Mejtaš 1 i 5 sa sanacijom pločnika. Stepeništa i rukohvati: rekonstrukcija stepeništa u Ulici Zlatikuša kod broja 3 te sanacija stepeništa u Ulici Envera Čolakovića 2. Sanacija javne rasvjete: postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela u ulicama Hadži-Sulejmanova 46 i Mehmeda Šakira Kurtčehajića 12. Klizišta i potporni zidovi: sanacija klizišta u Hadži-Sulejmanovoj ulici 44; sanacija potpornih zidova u ulicama Romana Petrovića 11, Curak 14 i 16, Bulbulina 11-13 i Envera Čolakovića 14, kao i kamenog zida duž objekta Osnovne škole ''Silvije Strahimir Kranjčević'' u Ulici Mehmed-paše Sokolovića gdje treba izgraditi i niše za kontejnere. Stambeni objekti: sanacija temelja zgrade u Ulici Sumbula Avde 6; sanacija stana u ruševnom objektu u Hadži Sulejmanovoj 5 te uklanjanje ruševnog objekta u Čekaluši 60. Ostalo: izgradnja mini azila za smještaj napuštenih pasa; postavljanje korpi za otpatke u ulicama Dola, Dalmatinska i Mejtaš;  redovno čišćenje stepeništa između ulica Buka 10 i Mejtaš 6; riješiti problem bespravnog korištenja napuštenog stambenog objekta u Bulbulinoj ulici; planirati u budžetu više finansijskih sredstava za potrebe ugroženih socijalnih kategorija i poljoprivrednika.

 

 

Građani su tokom rasprave o Nacrtu programa rada Općinskog vijeća u 2015. predložili da Vijeće održi tematske sjednice o ekologiji, rješavanju problema saobraćaja u mirovanju i izgradnji javnih garaža, te o utopljavanju stambenih zgrada radi smanjenja potrošnje energenata.

 

 

Javnoj raspravi su također prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević te vijećnici: Zora Ostojić, Varja Nikolić, Amel Mekić, Zvonko Ivišić, Eso Tucaković, Suvad Kerla, te predsjednik Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Samir Fazlić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti