Aplikacije NVO za finansiranje projekata moraju biti potpune i blagovremene

Nakon što je Općina Centar objavila javne pozive nevladinim udruženjima i fondacijama da dostave projekte koji bi mogli dobiti finansijsku podršku iz općinskog budžeta u narednoj godini, održan je 4. novembra 2014. godine u Općini Centar konsultativni sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija.
Aplikacije NVO za finansiranje projekata moraju biti potpune i blagovremene

Pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar Zakira Šero objasnila je prisutnima koje su najčešće greške prilikom apliciranja na javni poziv.

 

-U prethodnim godinama bilo je poteškoća sa aplikacijama. Prošle godine imali smo 218 prijavljenih projekata, a podršku Općine Centar dobilo je 138 projekata. Neke NVO nisu dobile podršku jer su aplikacije dostavile izvan roka, neke nisu dostavile izvode iz registra Ministarstva pravde itd. Također je problem što pojedine NVO ne dostavljaju izvještaj o utrošku sredstava za neke ranije projekte- kazala je Šero.

 

Konsultacijama su prisustvovali vijećnici i članovi Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama Amer Herenda, Amer Kapo, Ahmed Gerin i Varja Nikolić. Prema riječima Herende, NVO svake godine sa velikim brojem projekata apliciraju prema Općini Centar.

 

-Postavili smo osnovne kriterije prema kojima možemo vrednovati projekte i donositi odluke o iznosu sredstava koja dodjeljujemo pojedinim nevladinim organizacijama. Dokumentacija koja se dostavlja na javni poziv mora biti kompletna i predstavnici NVO su za to najviše odgovorni- istakao je Herenda.

 

Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata NVO sredstvima budžeta Općine Centar u 2015. godini otvoren je do 19. novembra 2014. godine, a javni pozivi za mini projekte mladih kao i projekte iz oblasti sporta otvoreni su do 13. novembra.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti