Pripreme za javne rasprave o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2015.

Općinsko vijeće Centar je na sjednici 30. oktobra 2014. godine jednoglasno usvojilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2015. godinu i Nacrt programa rada Općinskog vijeća u 2015. i uputilo ove dokumente u javnu raspravu u trajanju od 21 dan.
Pripreme za javne rasprave o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2015.

 

U Općini Centar se vrše pripreme za zborove građana u svim mjesnim zajednicama Općine koji će se održati od 5. do 20. novembra 2014. godine. Tim povodom je u Općini Centar 4. novembra 2014. godine održan sastanak sa predsjednicima savjeta 15 mjesnih zajednica sa Centra kojem su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Slaven Kovačević te savjetnici Mustafa Resić i Adil Katica.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da se ovakvi sastanci moraju održavati što češće kako bi se razgovaralo o važnim životnim pitanjima građana, jer su i izvršna i zakonodavna vlast Općine servis građana. -U javnim raspravama na zborovima građana aktivno će učestvovati predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi usvojili što kvalitetniji prijedlog općinskog budžeta za narednu godinu, do kada je ovaj finansijski dokument podložan promjenama. Ovom prilikom želim skrenuti pažnju predsjednicima savjeta svih mjesnih zajednica da ulože maksimalne napore kako bi se što više građana odazvao javnim raspravama, koje ne bi imale svrhe ukoliko učešće u njima ne uzme što veći broj građana– kazao je Ajnadžić.

 

Slaven Kovačević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar je podsjetio da Općina Centar kao jedina jedinica lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH, provodi proceduru usvajanja ovog strateškog dokumenta. -Prva faza jeste da, u skladu sa objavljenim javnim pozivom, savjeti mjesnih zajednica prikupljaju prijedloge stanovništva za realizaciju projekata koji se zatim, na osnovu mišljenja stručne komisije, uvrštavaju u Nacrt budžeta o kojem se organiziraju i vode javne rasprave kada građani također mogu davati svoje prijedloge i sugestije. Treći i finalni korak je usvajanje Prijedloga budžeta za narednu godinu kojeg Vijeće u pravilu uradi u decembru tekuće godine– kazao je Kovačević. 

 

Usvojen je zaključak da se jednom u tri mjeseca organizuje sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica, s ciljem poboljšanja stanja u lokalnoj samoupravi. Sastanci također mogu biti organizovani i na inicijativu savjeta mjesnih zajednica i svaki put u prostorijama neke druge mjesne zajednice. Drugi zaključak je da se zadužuju nadležne općinske službe da predsjednicima savjeta svih mjesnih zajednica Centra dostavljaju u pisanoj formi materijale za redovne i tematske sjednice Općinskog vijeća Centar.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti