Na narednoj sjednici Vlade KS prijedlog odluke o proglašenju javnog interesa za vodovod Nahorevo

U prostorijama Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (Maršala Tita 62) u utorak, 4. novembra 2014. godine predstavnici Općine Centar, koje su predvodili Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar i dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, održali su sastanak sa v.d. premijera i ministrom finansija Muhamedom Kozadrom vezano za izgradnju vodovoda Nahorevo.
Na narednoj sjednici Vlade KS prijedlog odluke o proglašenju javnog interesa za vodovod Nahorevo

 

Predsjedavajući Ajnadžić je upoznao ministra finansija da je Općina Centar dostavila 29. avgusta i 19. septembra zahtjev kojim se od Vlade Kantona Sarajevo traži da u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, donese odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju vodovoda Nahorevo sa izvorišta Klanice.

 

V.d. premijera Muhamed Kozadra je izjavio da podržava ovu inicijativu kako bi se riješilo pitanje vodosnabdijevanja naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja i ovom prilikom je kontaktirao nadležno kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša te njihovog ministra Zlatka Petrovića kako bi Vlada Kantona Sarajevo na narednoj sjednici raspravljala o proglašenju javnog interesa.

 

U redoslijedu koraka oko izgradnje vodovoda za snabdijevanje šireg područja Nahoreva jako je važan prijedlog Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju javnog interesa koji obuhvata područje dvije općine, kako bi se na osnovu tog proglašenja krenulo u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Sljedeći korak odnosi se na to da se u novembru ove godine očekuje završetak izrade glavnog projekta vodovoda na osnovu kojeg se jedino mogu zatražiti saglasnosti komunalnih preduzeća. Sa tom pribavljenom dokumentacijom Općina Centar će se obratiti Gradskoj upravi za dobijanje odobrenja za građenje. Isto tako, Općina Centar će na osnovu glavnog projekta, koji će utvrditi sve neophodne elemente, planirati potrebna sredstva u svom budžetu za izgradnju vodovoda sa izvorišta Klanice.

 

Današnjem sastanku su također prisustvovali i Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar, pomoćnici načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove te imovinsko-pravne poslove Alma Sadović i Damir Konjičanin te Nijaz Selimagić, predsjednik Udruženja ''Izvor života i zdravlja'' kojeg čine stanovnici pomenutih naselja za koja treba graditi vodovod.

 

U dosadašnjem toku rješavanja problema vodosnabdijevanja naselja Nahorevo, Gradska uprava je izdala urbanističku saglasnost, nakon čega su općinska vijeća Centar i Stari Grad dali mišljenje da je opravdana izgradnja vodovoda. Pravobranilaštvo Općine Centar je već zatražilo od Vlade Kantona Sarajevo da u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, donese odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju tog vodovoda.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti