Održana 24. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 24. redovnu sjednicu 30. oktobra 2014. godine. Sjednicu je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 24. sjednica Općinskog vijeća Centar

Po hitnom postupku proglasiti javni interes za izgradnju vodovoda Nahorevo

Općinski vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o aktivnostima za realizaciju projekta izgradnje vodovoda sa izvorišta Klanice (Općina Stari Grad) za potrebe stanovnika naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja (Općina Centar).

 

Nakon što je Gradska uprava Sarajeva izdala urbanističku saglasnost za izgradnju vodovoda, Općinsko vijeće Centar i Općina Stari Grad su dali mišljenje da je opravdana izgradnja vodovoda radi trajnog rješavanja pitanja vodosnabdijevanja stanovnika naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja. Stoga je Pravobranilaštvo Općine Centar zatražilo od Vlade Kantona Sarajevo da u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, donese odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju tog vodovoda. Kako to još nije učinjeno, Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo zaključak da se od Vlade Kantona zatraži da to uradi po hitnom postupku. Vijeće također zahtijeva veći angažman nadležnih službi, uz podršku rukovodstva izvršne i zakonodavne općinske vlasti, u prevazilaženju administrativnih prepreka i pribavljanju neophodnih saglasnosti i dozvola. Zaključeno je da se ubuduće uspostavi interaktivan odnos između nadležnih službi i Udruženja ''Izvor života i zdravlja'' kojeg čine stanovnici pomenutih naselja za koja treba graditi vodovod.

 

Budžet uvećan za 184.478,16 KM prihoda od kamata

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za prvih šest mjeseci 2014. godine, prema kojem je ostvareno 184.478,16 KM prihoda od kamata koje su dale banke na oročena sredstva iz općinskog budžeta, što je za 61,49% više u odnosu na isti period prošle godine. Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka. Po tom osnovu prethodnih godina Općina je ostvarivala godišnji prihod od oko 200.000 KM koje je ulagala u projekte od općeg interesa.

 

Izvršenje budžeta u prvom polugodištu 2014.

Na ovoj sjednici je usvojen i Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar za prvo polugodište 2014. godine. Nakon aprilskog rebalansa budžet Općine Centar iznosi 43.562.792 KM. U prvom polugodištu ove godine ostvareni su prihodi i primici u iznosu 30.531.312 KM (ili 70% od ukupno planiranih sredstava za 2014. godinu). Izdaci su iznosili 11.213.598 KM (25,74%), ali se do kraja godine očekuje realizacija 80% raspoloživih sredstava.

 

Utvrđen Nacrt općinskog budžeta za 2015.

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2015. godinu sa Nacrtom odluke o izvršavanju budžeta i uputilo ih u javnu raspravu u trajanju od 21 dan. Općinski budžet za narednu godinu planiran je u iznosu 32.209.750 KM. Kao osnova za planiranje razvojnih programa korištena je Strategija razvoja Općine do 2015. godine, uz uvažavanje procjene prihoda za njihovu realizaciju, a prijedlozi u oblasti infrastrukture u Nacrtu su naznačeni na bazi programa javnih preduzeća kao i ranijih prijedloga građana, odnosno savjeta mjesnih zajednica. Kroz javnu raspravu, koja će se voditi i na zborovima građana u mjesnim zajednicama, bit će utvrđeni prioritetni projekti za realizaciju u 2015. godini, posebno iz oblasti komunalne infrastrukture.

Nakon rasprave o Nacrtu budžeta za 2015. godinu Općinsko vijeće je obavezalo Službu za prostorno uređenje i komunalne poslove da dopuni program uređenja i održavanja zelenih i drugih manjih javnih površina na području općine Centar u koji treba uvrstiti javne površine u novoizgrađenim naseljima a posebno na Šipu.

 

 

Na ovoj sjednici je utvrđen i Nacrt programa rada Općinskog vijeća Centar u 2015. godini koji će također biti upućen u javnu raspravu u trajanju 21 dan. Nacrt programa rada će sadržavati i teme koje su na ovoj sjednici predložili vijećnici a Općinsko vijeće prihvatilo.

 

Općinsko vijeće je donijelo odluke da, na osnovu javnog oglašavanja, dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije u ulicama Maršala Tita 54 (pasaž) i Mis Irbina 1 (dvorište), a neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva da dodijeli u zakup poslovne prostorije u Ulici Magribija 7.

 

Gradsko građevinsko zemljište

U skladu sa odredbama novog federalnog Zakona o stvarnim pravima, kojim je utvrđeno da se raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave vrši samo na osnovu javnog konkursa i uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni, Općinsko vijeće Centar je donijelo odluku o imenovanju Komisije za sprovođenje javnog nadmetanja – licitacije za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Općine Centar. Komisiju sačinjavaju predsjednik Nedžad Ajnadžić i članovi Edina Latif i Jasmin Gazija. Za zamjenika predsjednika Komisije imenovan je Eso Tucaković, za zamjenike članova Komisije Suvad Kerla i Amela Kuskunović, a za koordinatora Komisije Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za privredu i finansije. Članovi Komisije su istovremeno članovi Komisije za provođenje javnog konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu a koja više nema ingerencije. S tim u vezi Vijeće je zaključilo da se pokrene procedura izmjene općeg akta kojim je regulisano osnivanje komisija Općinskog vijeća. Usvojen je i zaključak da se ubuduće na sjednicama Općinskog vijeća kada se odlučuje o dodjeli, izuzimanju i preuzimanju građevinskog zemljišta, prijedlozi takvih rješenja usmeno obrazlože vijećnicima.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo odluke o prestanku statusa nepokretnosti u općoj upotrebi i donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata te rješenja o preuzimanju i izuzimanju zemljišta u svrhu izgradnje dijela saobraćajnice od Ulice Adila Grebe do Ulice Soukbunar, u skladu sa Regulacionim planom ''Čobanija''.

 

Javna rasprava o inicijativi za izmjene Urbanističkog projekata za pijacu Sirano

Općinsko vijeće je razmatralo Nacrt odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta ''Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano'' u kojoj je prezentirana inicijativa investitora ''Exclusive'' d.o.o. Sarajevo o izgradnji poslovno-stambenog kompleksa sa podzemnom javnom garažom na prostoru današnje pijace. Smatrajući da takva inicijativa mora biti na javnoj raspravi, Općinsko vijeće je zadužilo Službu za prostorno uređenje i komunalne poslove da organizira javnu tribinu odnosno raspravu tokom koje bi građani, a prije svega sadašnji korisnici trgovki i boračka udruženja, kao i stanari okolnih zgrada, izrazili svoje mišljenje o toj inicijativi. Na temelju javne rasprave, općinska administracija će odlučiti da li će predložiti eventualno pokretanje postupka za izmjene Urbanističkog projekta.


Vijeće je također zadužilo Službu za prostorno uređenje da sačini pravilnik o proceduri za izmjene i dopune urbanističkih projekata kako bi građani bili blagovremeno informisani i uključeni u odlučivanje o eventualnim izmjenama i dopunama planske dokumentacije.

 

 

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o dodjeli stanova u zakup na kojima Općina Centar ima pravo raspolaganja i dokument uputilo na javnu raspravu u trajanju 45 dana. Učešće u javnoj raspravi mogu uzeti parlamentarne stranke koje participiraju u radu Općinskog vijeća, općinske službe, sindikalna organizacija uposlenika Općine Centar, savjeti mjesnih zajednica, zainteresirane organizacije i udruženja kao i svi građani općine Centar.

 

Općinski vijećnici su na ovoj sjednici uputili više pitanja i inicijativa građana i usvojili zaključke sa 6. tematske sjednice Općinskog vijeća, održane 21. oktobra 2014. godine, na čijem dnevnom redu je bilo stanje sigurnosti građana s obzirom na povećan broj pasa lutalica na gradskim ulicama.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti