Implementacija projekta pomoći žrtvama mina

Na prostorima ispred zgrada općina Novi Grad (Bulevar Meše Selimovića 97) i Ilidža (Butmirska cesta 12) upriličena je 23. oktobra 2014. godine primopredaja poljoprivrednih mašina – motokultivatora za 12 invalidnih osoba - žrtava mina sa područja Kantona Sarajevo.
Implementacija projekta pomoći žrtvama mina

 Donaciju je obezbijedila organizacija Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB), koja provodi projekt ''Socio-ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje''.

 

–Danas smo isporučili motokultivatore za 12 invalidnih osoba – žrtava mina sa područja općina Centar, Stari Grad, Hadžići, Ilidža i Novi Grad. Njihove općinske strukture su finansijski učestvovale sa 15% vrijednosti nabavljenih mašina. Do kraja godine ćemo okončati raspodjelu poljoprivrednih mašina na području cijele BiH. U okviru ovog projekta također smo dodijelili 80 krava i 100 ovaca za žrtve mina u cijeloj BiH. Projekt je koncipiran tako da kroz projektne zadatke prvo saznamo šta je potrebno žrtvama mina. Stoga planiramo nabaviti i oko 150 pčelinjih društava koje ćemo dodijeliti u proljeće naredne godine– kazao je Rusmir Hanjalić, projekt menadžer organizacije ASB.

 

Jedan od onih koji su dobili motokultivator je i Sejad Hurem iz Ulice 105. motorizovane brigade broj 34 (Općina Centar), koji je čuvajući stoku 2002. godine nastradao u minskom polju na Grdonju u blizini spomen-obilježja ''Mala kula''. –Imam dva dunuma zemlje u vlasništvu, a uzeo sam 25 dunuma zemlje u zakup radi ishrane stoke. Živim sa devet članova familije. Ono što smo do sada radili ručno sada će nam biti lakše sa novom mehanizacijom– kazao je Sejad.

 

U okviru projekta pomoći žrtvama mina sa područja općine Centar Suad Hadžović, koji se bavi otkrivanjem i uklanjanjem mina, dobio je detektor za metal, dok je Šemsudin Čovrk dobio mašinu za obradu drveta. Općina Centar je sa 3.240 KM učestvovala u finansiranju ova tri projekta.

 

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je u aprilu prošle godine potpisao okvirni sporazum o saradnji na pomenutom projektu koji ima za cilj provođenje poslovne obuke i donacije za zapošljavanje žrtava mina ili članova njihovih porodica na području cijele BiH. Planirano je da se tokom trajanja projekta uruči 260 donacija za potrebe žrtava mina. Glavni finansijer projekta je Evropska unija koja će za tu namjenu izdvojiti 1.000.000 eura, dok će općine u BiH i Distrikt Brčko obezbijediti 130.000 eura, a ASB 17.200 eura.


02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti