Podrška redovnom školovanju 65 romske djece

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je zajedno sa svojom pomoćnicom za obrazovanje, kulturu i sport Zakirom Šero uručio 16. septembra 2014. godine novčanu pomoć u iznosu od po 100 KM za 65 romske djece koja redovno pohađaju nastavu u devet osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine. Općina Centar svake godine u budžetu za tu namjenu obezbijedi 10.000 KM.
Podrška redovnom školovanju 65 romske djece

Podjela je organizovana u prostorijama osnovnih škola ''Hasan Kikić'' i ''Musa Ćazim Ćatić'' za učenike ovih kao i škola: ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Hasan Kaimija'', ''Isak Samokovlija'', ''Alija Nametak'', ''Safvet-beg Bašagić'', ''Silvije Strahimir Kranjčević'' i Katoličkog školskog centra.

 

Ovom prilikom je Dževad Bećirević naglasio da zabrinjava činjenica da je evidentan manji broj Roma koji redovno pohađaju školsku nastavu. -Prije nekoliko godina ovu pomoć Općine Centar dobilo je 112 romske djece, dok je ove godine taj broj gotovo prepolovljen- dodao je načelnik Bećirević i zaželio djeci i njihovim roditeljima uspješnu školsku godinu te da nakon osnovne završe srednje škole i fakultete jer, kako je naglasio, kvalitetno obrazovanje je jedini način za poboljšanje uslova života i bolju budućnost.

 

Zakira Šero je ovom prilikom pojasnila da ove godine najveći broj od 65 redovnih učenika romske populacije pohađa nastavu u školi ''Hasan Kikić'' (29). -U OŠ ''Musa Ćazim Ćatić'' imamo 16 redovnih učenika Roma, u osnovnim školama ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Isak Samokovlija'' i ''Alija Nametak'' po pet, u Katoličkom školskom centru redovno nastavu pohađaju dva učenika, dok u osnovnim školama ''Silvije Strahimir Kranjčević'', ''Safvet-beg Bašagić'' i ''Hasan Kaimija'' imamo po jednog učenika romske nacionalnosti– kazala je Šero.   

 

Jedan od roditelja koji je danas bio prisutan je i Fuad Musić čija kćerka Lejla ide u deveti razred OŠ ''Hasan Kikić''. –Od Općine Centar već devetu godinu zaredom primamu ovu pomoć koju iskoristim za nabavku neophodnog školskog pribora i udžbenika te za garderobu za školu. Stoga se u ime svih Roma koji su danas dobili pomoć zahvaljujem načelniku Bećireviću i Općini Centar– kazao je Musić. 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti