Vjerskim institucijama Općina Centar dodijelila 100.000 KM

U budžetu Općine Centar za 2014. godinu planiran je grant u iznosu 100.000 KM za vjerske institucije.
Vjerskim institucijama Općina Centar dodijelila 100.000 KM

 Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama utvrdila je kriterije za raspodjelu kapitalnih grantova za 2014. godinu, namijenjenih za rad crkava i vjerskih zajednica.

Tako je pola sredstava, odnosno 50 hiljada maraka izdvojeno za Medžlis islamske zajednice. Od navedenih sredstava 13 hiljada maraka bit će utrošeno za radove na fasadi, vanjskom uređenju i ulazu u džamiju Ciglane. Nakšibendijskoj tekiji Mejtaš za izmjenu dijela krovne konstrukcije, odnosno plafona u džamiji i adaptaciju pomoćnog objekta u haremu džamije izdvojeno je 12.000 KM. Za vanjsko uređenje, izradu armirano-betonskog podzida s ciljem izravnavanja i sprečavanja odrona zemljišta na džamiji Soukbunar obezbjeđeno je 8.000 KM, dok će za sanaciju grijanja u džamiji Ašikovac biti utrošeno devet hiljada maraka. Za sanaciju čelnog zida objekta i obnovu fasade sa ulazne strane u džamiju Čobanija obezbjeđeno je 8.000 KM.

Nadbiskupiji vrhbosanskoj Rimokatoličkoj župi – Ured Presvetog srca Isusova, za rekonstrukciju prozora pastoralnog centra župe Presvetog srca Isusova, iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 4.000 KM, a Franjevačkom samostanu Sv. Anto u Sarajevu za djelomičnu obnovu fasade, restauraciju vanjskih kipova i stare podzide 15.000 KM. Župnom uredu Sv. Josip za ugradnju zvona izdvojeno je šest hiljada maraka.

Sabornoj crkvi rođenja presvete Bogorodice, za restauraciju i pozlatu ikonostasa, propovjedaonice i drvenog mobilijara, rekonstrukciju i konzervaciju balkona i malih svodova ispod balkona Općina Centar je obezbijedila 6.500 KM. Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini za stolarsko – farbarske radove na vratima, prozorima i unutrašnjim zidnim površinama izdvojeno je 6.500 KM, a Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Vučja luka za obnovu i uređenje grobalja i izgradnju kapele u groblju Poljine 2.000 KM.

Jevrejskoj opštini Sarajevo za krečenje kancelarija i hodnika, te lakiranje stolarije Općina Centar je donirala 10 hiljada maraka.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti