Izgrađene nastambe za lemure i merkante

Općina Centar je početkom 2014. godine izdvojila 13 hiljada maraka za transport lavice u Pionirsku dolinu, a nakon toga obezbjedila je dodatnih 20 hiljada KM za transport dvije nove životinjske vrste i izgradnju njihovih nastambi.
Izgrađene nastambe za lemure i merkante

Kako je naglasio Esad Tajić, upravnik Pionirske doline, nastambe za dvije nove životinjske vrste, lemure i merkante, izgrađene su i sada se čeka na dobijanje neophodnih dozvola kako bi se životinje transportovale u našu zemlju.

 

-Trenutno imamo problema oko uvozničke dozvole koja još nije gotova. Izvoznička dozvola je završena, ali kod nas sistem ne funkcioniše kao kod susjeda i zbog toga sve to traje duže od mjesec. Čim završimo uvozničku dozvolu spremni smo za transport. Nadamo se da će ona biti spremna za sedam-osam dana kako bi mogli krenuti po životinje koje ćemo iz Ljubljane i Zagreba transportovati zasebno. S obzirom na nove standarde i propise životinje nismo mogli prebaciti samo jednim transportom i zbog toga su troškovi malo porasli. Ostatak novca koji je izdvojila Općina Centar iskorišten je za izgradnju nastambi i dogradnju objekata za nove životinjske vrste, istakao je Tajić.

 

Prema Tajićevim riječima načelnik Općine Centar Dževad Bećirević pokazao je razumijevanje za jedini zoo vrt u BiH.

 

-Ovo je primjer kako drugi trebaju da se odnose prema jedinom zoo vrtu u našoj zemlji. Ovaj prostor koriste svi građani BiH i zato svi nivoi vlasti treba da pomognu, naglasio je Tajić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti