Općina Centar izdaje izvode iz matičnih knjiga za građane iz cijele FBiH

Matični ured Općine Centar je od kraja juna 2014. godine, u planiranom roku, započeo sa izdavanjem izvoda iz matičnih knjiga za građane koji su rođeni na teritoriji drugih općina u Federaciji BiH.
Općina Centar izdaje izvode iz matičnih knjiga za građane iz cijele FBiH

Kako je javnosti poznato, 12. maja ove godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH stavljen je u funkciju Jedinstveni centralni registar, čime je zvanično počela testna faza funkcionisanja Centralnog matičnog registra (CMR). Ovaj registar omogućava građanima iz 78 općina u Federaciji BiH, te grada Mostara da od 30. juna dobiju izvode iz matičnih knjiga u bilo kojem dijelu ovog entiteta, bez obzira na mjesto prebivališta.

 

-Iako Matični ured Općine Centar, zbog februarskih dešavanja, radi u vanrednim okolnostima ipak smo uspjeli ispoštovati zadane rokove. Informatičari Općine Centar su kompletne elektronske baze matičnih knjiga Općine prebacili u novi informacioni sistem sa jedinstvenom elektronskom bazom podataka, te su matičarke uspješno okončale obuku i položile posebni stručni ispit za matičare kako nalaže Zakon o matičnim knjigama Federacije BiH– kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar. Također je napomenula da se samo verifikovani podaci navedeni u izvodima iz matičnih knjiga mogu izdati građaninu, a verifikacija znači da su podaci u elektronskoj bazi podataka i u matičnim knjigama usklađeni. -U slučaju da druga općina nije verifikovala podatke kontaktiramo telefonom njihov matični ured da verifikuju podatke nakon čega smo u mogućnosti izdati izvod građaninu. Zbog nedavnih poplava jedino se Općina Domaljevac-Šamac iz Posavskog kantona nije uspjela uvezati u Jedinstven centralni registar. Ovom prilikom molim građana za strpljenje prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga jer je sistem u ranoj fazi rada kada postoje manji tehnički problemi koji su neminovini kod realizacije ovakvih velikih projekata– dodala je Beba.

 

U kasnijim fazama implementacije projekta Centralnog matičnog registra planirano je da nadležne državne institucije imaju mogućnost provjere podataka iz matičnih knjiga, te će se omogućiti da kantonalni MUP-ovi, prilikom izdavanja biometrijskog pasoša ili elektronske lične karte, rade na elektronskim provjerama podataka u matičnim knjigama, umjesto općina.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti