Održana 21. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 26. juna 2014. godine 21. redovnu sjednicu.
Održana 21. sjednica Općinskog vijeća Centar

 Zasjedanje Vijeća je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Općinski vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o aktivnostima na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje vodovoda sa izvorišta Klanice (Općina Stari Grad) za potrebe stanovnika naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja.

Vijeće je informisano o sastanku predstavnika općina Centar i Stari Grad kao i predstavnika stanovnika Nahoreva koji je održan 17. juna 2014. godine u Općini Stari Grad. Na tom sastanku je dogovoreno da se stupi u kontakt sa vlasnicima zemljišta u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te da se istovremeno vrše pripreme za ekspoprijaciju zemljišta i proglašenje projekta izgradnje vodovoda javnim interesom. Vijeće je informisano da je pribavljena vodna saglasnost Zavoda za javno zdravstvo čime se privode kraju pripreme za izdavanje urbanističke saglasnosti od strane Gradske uprave.

 

Izmjena članova komisija Općinskog vijeća

Općinsko vijeće je donijelo odluke o razrješenju Emela Čubele članstva u Komisiji za energetsku efikasnost i na tu dužnost izabralo Slobodana Mehmedbašića. Članstva u Komisiji za odnose sa vjerskim zajednicama razriješena je Jasna Šimpraga i na to mjesto je izabrana Ira Adilagić. Vijeće je razriješilo Senada Alića dužnosti člana Komisije za sport i umjesto njega izabralo Hamdiju Hasanovića. Dženana Cernica izabrana je za člana Komisije za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa umjesto Hamdije Hasanovića koji je razriješen te dužnosti. Članstva u Komisiji za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova razriješena je Nina Marković i na to mjesto izabran je Rusmir Avdić.

 

Izmjene oblika organizovanja javnih ustanova čiji je osnivač Općina

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o promjeni oblika organizovanja Javnog preduzeća ''Centar za sport i rekreaciju'' Sarajevo u javnu ustanovu i Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o preuzimanju prava osnivača i utvrđivanja statusa ''Centra za kulturu'' Sarajevo kao Javne ustanove u državnoj svojini. Zaključeno je da se nacrti ovih odluka upute u javnu raspravu koja će trajati dvije sedmice.

Izmjenama pomenutih odluka Općinskom vijeću se vraćaju nadležnosti kad je riječ o imenovanju upravljačkih struktura ove dvije javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće nije prihvatilo ponudu Begović Jakova iz Trpnja za zaključenje ugovora o petogodišnjem zakupu neizgrađenog zemljišta, površine 8.750 m2, u Trpnju (Općina Korčula, Republika Hrvatska) a čiji je vlasnik Općina Centar. Ponuđena je cijena zakupa u ukupnom iznosu 3.000 KM godišnje a zemljište bi se koristilo za potrebe kampa. U raspravi koju su tim povodom vodili vijećnici istaknuto je više prijedloga i sugestija kao što su: da se zemljište oglasi u Sarajevu i Trpnju; da ugovor ne bude duži od pet godina i da se produžava svake godine; da se zemljište samo koristi do konačnog rješenja; da prednost pod istim uvjetima ima domaće ili pravno lice; da se zemljište dodijeli u zakup za potrebe boračke populacije kao i mladih sa područja općine Centar.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo rješenje o preuzimanju od Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo a u korist Općine Centar neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu Kromolj u svrhu izgradnje objekta kolektivnog stanovanja. Donesena su i rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata.

 

Zakup poslovnih prostora

Vijeće je donijelo odluke o dodjeli u petogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar, na osnovu javnog oglašavanja, u ulicama: Čobanija 4, Čemaluša 1, Koševo 30, Panjina kula 78/I, i Valtera Perića 3 te garaže u Ulici Rizaha Štetića 8. Također je odlučeno da se neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u zakup poslovni prostor u Radićevoj 9.

 

 

Dokument okvirnog budžeta Općine Centar 2015.-2017.

Općinsko vijeće je primilo k znanju Dokument okvirnog budžeta Općine Centar za period 2015.-2017. godine (DOB) koji predstavlja preliminarni nacrt budžeta za 2015. godinu i sadrži početne projekcije budžeta za 2016. i 2017. godinu. Naime, Zakonom o budžetima Federacije je propisana obaveza srednjoročnog planiranja budžeta odnosno izrada projekcije ekonomskog i fiskalnog položaja općine u trogodišnjem periodu. U sklopu ove tačke dnevnog reda Vijeće je informisano da je u pripremi budžet za narednu godinu te da je 12. juna raspisan javni poziv za dostavu prijedloga iz oblasti komunalne infrastrukture, prostornog uređenja i unapređenja lokalnog ekonomskog razvoja za Nacrt budžeta Općine Centar za 2015. godinu. Javni pozi je i otvoren je mjesec dana.

 

Održivi razvoj urbanog jezgra Općine

Vijeće je primilo k znanju informaciju ''Prioritetne aktivnosti u stvaranju pretpostavki za održivi razvoj urbanog dijela općine Centar''. U informaciji su istaknuti ciljevi, među kojima su ostvarivanje regeneracije urbanog jezgra i revitalizacije zapuštenih lokacija te definisanja generalne vizije, nadzora i smjernica investitorima za izgradnju i obnovu objekata.

 

Obnova zgrade Općine ide planiranom dinamikom

Zlatko Voljevica, vođa stručnog tima za obnovu zgrade Općine Centar koja je zapaljena tokom protesta građana 7. februara ove godine je informisao vijećnike o dosadašnjem toku radova. Naglasio je da su sklopljeni ugovori sa 14 firmi koje utvrđenom dinamikom rade na pojedinim dijelovima instalacija. Nakon raščišćavanja zgarišta okončani su krupni građevinski radovi na cijelom objektu. Trenutno se na drugom i trećem spratu izvode zanatsko-instalaterski radovi. U obnovljene dijelove zgrade vratile su se općinske službe: Matični ured, Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove, Služba za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, Kabinet načelnika te Press služba Općine. -Tokom narednog perioda planiramo na drugom spratu smjestiti i informatičare iz Službe za informatiku i informisanje, Službu za zajedničke poslove i Službu za poslove Općinskog vijeća. Do sada je na trećem spratu zgrade okončano oko 85% planiranih radova, pa će nakon postavljanja vrata i novog parketa započeti useljavanje uposlenika. Zbog poremećene statike zgrade morali smo u prizemlju postavljati ojačanja konstrukcije što nam je uzelo dosta vremena– kazao je Voljevica te dodao da su svi radovi izvedeni u skladu sa pribavljenim saglasnostima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, pošto se radi o obnovi objekta pod zaštitom države. Prema potpisanom sporazumu sa Vladom Kantona Sarajevo troškove obnove krova, fasade i velike sale će zajednički finansirati Općina Centar i Kanton Sarajevo sa jednakim iznosima.

 

Općinsko vijeće je prihvatilo Izvještaj o utvrđenoj šteti na zgradi Općine Centar i opremi nakon požara prilikom održavanja demonstracija 7. februara 2014. godine. U izvještaju općinske Komisije za procjenu štete je navedeno da se šteta na zgradi Općine, opremi i voznom parku procjenjuje na više od 4 miliona, što ne predstavlja konačnu vrijednost koja će biti iskazana po okončanju svih radova.  

 

Povodom ove tačke dnevnog reda usvojeno je nekoliko zaključaka. Kao prvo, da se najkasnije za sedam dana održi sastanak predstavnika Općine sa premijerom Kantona kako bi se precizirali rokovi uplate koje treba da izvrši Kanton Sarajevo za zajedničke troškove obnove krova, fasade i velike sale. Zatraženo je od komisije Vijeća koja prati tok obnove kao i stručnog tima da se ubrzaju radovi ali ne na uštrb kvaliteta, te da se po mogućnosti svi planirani radovi okončaju u ovoj godini. S tim u vezi neophodno je rebalansiranje troškova obnove uskladiti sa rebalansiranjem budžeta, što će se raditi u saglasnosti sa Kolegijem Općinskog vijeća. Zatraženo je da se u sljedećem izvještaju o toku radova prikaže ostvarena finansijska dobit od prodaje sekundarnih sirovina, kao i da se ustanove i objave stope amortizacije stalnih sredstava.

 

Vijećničke inicijative

Prvog sata zasjedanja općinski vijećnici su iznijeli brojne inicijative i pitanja građana, a o pojedinim inicijativama se i glasalo.

Općinsko vijeće je dalo podršku inicijativi koju je uputila vijećnica Edina Latif da se iz općinskog budžeta hitno izdvoji novac za postavljanje statične videokamere na Obali Kulina bana kod Narodnog pozorišta gdje su učestale teške saobraćajne nesreće.

Podršku Vijeća dobila je inicijativa vijećnika Senada Alića za hitno poduzimanje svih neophodnih mjera da se sa ulica uklone čopori pasa lutalica sa cijelog područja općine Centar te da o rezultatima Općinsko vijeće dobije povratnu informaciju.

Općinsko vijeće je podržalo inicijativu koju je uputio vijećnik Mustafa Mulić povodom žalbi stanara na buku iz kafića ''Pink Hudini'' (Ulica branilaca Sarajeva) do kasnih noćnih sati, te usvojilo zaključak da se hitno održi sastanak predstavnika Službe za privredu i Policijske uprave Centar kako bi se osiguralo da taj ugostiteljski objekt radi u skladu sa zakonskim propisima.

Vijećnik Velija Katica je predložio, a Vijeće podržalo, da se hitno izvrši uklanjanje devastiranih garaža u Nahorevskoj ulici 4 gdje je okupljalište narkomana i alkoholičara.

Podržana je i inicijativa koju je, u ime stanovnika Bardakčija, iznio vijećnik Zvonko Ivišić da se Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo uputi zahtjev za otvaranje laboratorija u ambulanti porodične medicine ''Podhrastovi''.

Vijeće je podržalo inicijativu vijećnika Hamdije Hasanovića koja će biti upućena kantonalnom Ministarstvu saobraćaja da se na svim kombi i minibuskim stajalištima na području općine Centar postave nadstrešnice.

Usvojena je i inicijativa koju je uputio Velija Katica da se za narednu sjednicu Općinskog vijeća pripremi kompletna informacija o tome što je do sada urađeno u vezi sa obnovom devastiranog vrtića ''Razigrani dani'' u Ulici Patriotske lige i koji su naredni koraci.

Podršku Vijeća dobila je inicijativa koju je uputio vijećnik Suvad Kerla da nezaposleni demobilisani borci budu oslobođeni plaćanja takse prilikom ovjere dokumenata u Matičnom uredu Općine Centar.

Na inicijativu vijećnika Dževada Topića Općinsko vijeće je usvojilo zaključak kojim obavezuje Komisiju za boračka pitanja i nadležne općinske službe da zajedno sa predstavnicima firme BOOC d.o.o. (čiji su osnivači boračka udruženja Općine Centar) priđu operacionalizaciji odluka Vijeća kako bi pripadnici boračke populacije što prije mogli koristiti usluge rehabilitacije u objektu BOOC-a u Neumu.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti