Obilježena godišnjica velike bitke na Monte Meletti

U gradu Asiagnu u Italiji od 6. do 8. juna ove godine održana je ''Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2014.'' koja se svake godine obilježava na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kojom je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.
Obilježena godišnjica velike bitke na Monte Meletti

U obilježavanju pomenute godišnjice su učestvovali članovi Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine. U ime naše zemlje su prisustvovale delegacije iz Sarajeva i Bihaća. Općina Centar je i ove godine podržala obilježavanje ove manifestacije.

 

 

Inače, bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austro-ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu austro-ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti