Obilježen Dan logoraša općina Centar i Stari Grad

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, učenjem Fatihe i minutom šutnje, te polaganjem cvijeća na spomen ploču u krugu Psihijatrijske bolnice Jagomir 19. juna 2014. godine obilježen je Dan logoraša općina Stari Grad i Centar.
Obilježen Dan logoraša općina Centar i Stari Grad

Obilježavanju Dana logoraša u ime Općine Centar prisustvovali su predsjedavajući i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić i Slaven Kovačević i drugi vijećnici, a u ime načelnika Dževada Bećirevića savjetnik Mustafa Resić.

 

Ratne 1992. godine 19. juna agresorske snage uhapsile su 80 mještana Nahoreva koje su doveli u prostorije Psihijatrijske bolnice. Tu su ih držali četiri dana zatočene nakon čega su ih prebacili u logore širom Sarajeva.

 

Prema riječima Avdulaha Popare, predsjednika Udruženja logoraša općina Stari Grad i Centar, stanovnike Nahoreva uhapsile su njihove komšije. -Naše prijeratne komšije dovele su ovdje 80 muškaraca. Za 18 njih se još traga i ne zna se gdje su. Zahvaljujući načelniku Dževadu Bećireviću i Općinskom vijeću mi smo u situaciji da se svake godine možemo okupiti i obilježiti Dan logoraša općina Stari Grad i Centar. Žao mi je što svake godine na obilježavanje dolazi sve manje i manje ljudi, naglasio je Popara.

 

I potpredsjednik udruženja Zijad Selimanović se zahvalio načelniku Bećireviću koji svake godine podržava obilježavanje ove manifestacije. -Zahvalio bih se i KJKP Pokop koji je uposlio nekoliko naših članova, kazao je Selimanović.

 

Mustafa Resić je istakao da spomen ploča i mjesto na koje su odvedeni stanovnici Nahoreva moraju imati poseban karakter i značaj u obilježavanju svega onoga što se dogodilo u bosanskohercegovačkoj tragediji u vrijeme agresije. -Nismo vjerovali da će se nakon 1945. godine ponoviti logori smrti na teritoriji Bosne i Hercegovine i da će u njima ljudi na najzvjerskiji način mučiti druge ljude samo zbog drugačije vjere, nacije i kulture. Moramo se sjećati onih kojih nema i pomoći udruženjima da budu najsnažnija tvrđava sjećanja na zločine koji su učinjeni nad građanima BiH. Vjerujem da imamo snage i da to možemo, naglasio je Resić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je čestitao svima onima koji jačaju sjećanje na prkos i borbu za državnost BiH. -Logoraši su bili jedan očit i veliki primjer kako se inatom i prkosom branila Bosna i Hercegovina. Moramo poštovati i razumjeti sve ono kroz šta su oni prošli. Ja ih razumijem jer sam bio u logorima, kazao je Ajnadžić.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti