Predstavnici Muzeja ''Alija Izetbegović'' posjetili Općinu Centar

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je u Općini 12. juna 2014. godine primio u posjetu direktora Muzeja ''Alija Izetbegović'' Adnana Žišku i predsjednika upravnog odbora Muzeja Faruka Emirhafizovića.
Predstavnici Muzeja ''Alija Izetbegović'' posjetili Općinu Centar

Povod posjete je uručenje zahvalnice načelniku Bećireviću ''za izuzetnu saradnju u cilju očuvanja uspomene na prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića''.

 

Naime, Općina Centar je prošle godine Muzeju ''Alija Izetbegović'' donirala 7.000 KM za snimanje završne faze dokumentarnog filma povodom 30. godišnjice ''Sarajevskog procesa'', koji će premijerno biti prikazan 19. oktobra ove godine, na 11. godišnjicu Izetbegovićeve smrti.

 

Općina Centar je iz svog budžeta za 2014. godinu izdvojila Muzeju 5.000 KM. –Tim novcem planiramo sufinancirati Drugu likovnu koloniju pod nazivom ''Moj bijeg u slobodu'' koju u čast Alije Izetbegovića planiramo u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH organizovati u Počitelju od 20. do 27. septembra ove godine. Također će dio sredstava koje je Općina Centar namijenila našem muzeju biti iskorišten za realizaciju dokumentarnog filma pod nazivom ''Majstori slobode''. Ovim putem se zahvaljujem načelniku Bećireviću i Općinskom vijeća Centar na podršci, posebno u vrijeme kada se u kantonalnom budžetu smanjuju iznosi namijenjeni kulturi. Nadamo se da ćemo uz podršku Općine Centar, koja nam je izuzetno važna, i još nekoliko donatora uspjeti realizovati sve planirane projekte tokom ove godine– kazao je Žiško.

Ovoj posjeti je također prisustvovao i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika.

   

Muzej je smješten u Kapi-kuli Ploča na Kovačima, gdje posjetitelji mogu vidjeti biblioteku sa djelima rahmetli Alije Izetbegovića te njegove osobne predmete. Na spratu Muzeja smješteno je devet izložbenih panoa na kojima su hronološki postavljeni tekstovi i fotografije iz Izetbegovićevog života, kao i mnogobrojne domaće i međunarodne nagrade koje je dobio od najvećih svjetskih državnika. U prostorijama Muzeja se također organizuju radionice za učenike osnovnih škola, te se pruža podrška za izradu naučno-istraživačkih i diplomskih radova studenata kao i za doktorske disertacije naučnika.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti