Općina Centar sa 400 hiljada KM pomaže rad nevladinih organizacija

U prostorijama Centra za kulturu Sarajevo (Jelića 1) 10. juna 2014. godine predstavnicima nevladinih organizacija uručeni su ugovori o dodjeli sredstava iz budžeta Općine Centar za realizaciju njihovih projekata. Za ovu namjenu u općinskom budžetu za 2014. godinu obezbijeđeno je 400.000 maraka.
Općina Centar sa 400 hiljada KM pomaže rad nevladinih organizacija

Na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja i fondacija sredstvima iz budžeta Općine Centar prijavile su se 202 organizacije sa 218 projekata. U skladu sa propisanim procedurama, svi pristigli projekti su obrađeni i donesena je odluka o dodjeli sredstava za 138 aplikanata. Podršku nisu dobili projekti koji nisu ispunjavali kriterije navedene u javnom pozivu.

 

Ugovore predstavnicima nevladinih udruženja i organizacija, koje je prethodno potpisao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, uručila je pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero koja je naglasila kako se finansijska podrška nevladinom sektoru realizira godinama. -Općina Centar je 2014. kao i prethodnih godina izdvojila 400 hiljada maraka. Javni poziv za 2015. godinu bit će raspisan u oktobru ove godine- kazala je Šero i pozvala nevladine organizacije da blagovremeno prijave njihove projekte.

 

Ferida Duraković, predstavnica Udruženja PEN Centar u BiH kazala je kako je pomoć Općine Centar izuzetno dobrodošla. -U situaciji kada smo svi puka sirotinja svaka para je dobra para. Sve što dobijemo primit ćemo sa zahvalnošću jer znamo kako je teška situacija u državi i poslije poplava i svega ostalog što nas je zadesilo. Ovo nije prvi put da sarađujemo sa Općinom Centar. Imamo odličnu saradnju sa ovom lokalnom zajednicom i uvijek pokušavamo realizirati projekte koji se uklapaju u kriterije Općine Centar, naglasila je Duraković.

 

Sredstva za realizaciju projekta dobilo je i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Prema riječima predsjednika ovog udruženja Fikreta Grabovice i ranije su dobijali pomoć Općine Centar. -I ove godine smo dobili sredstva skoro u onom iznosu koji smo tražili. Zahvaljujemo Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću jer je to jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja podržava rad našeg udruženja. Da nije podrške Općine Centar teško da bismo mogli realizovati aktivnosti koje smo planirali, kazao je Grabovica.

 

Spisak nevladinih organizacija i njihovih projekata koji su dobili finansijsku podršku Općine Centar u 2014. godini dostupan je na općinskoj web stranici: www.centar.ba/ O Općini Centar/Nevladine organizacije.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti