Pomoć Općine Centar poplavljenim područjima

Kolegij Općinskog vijeća Centar Sarajevo i Štab civilne zaštite Općine Centar su na sastanku održanom 6. juna 2014. godine, kojim je predsjedavao Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća, donijeli odluku o raspodjeli 395.000 KM od ukupno 500.000 KM koliko je izdvojeno iz budžeta Općine Centar za pomoć poplavljenim područjima BiH. Ostatak sredstava će biti raspoređen u drugom krugu.
Pomoć Općine Centar poplavljenim područjima

Raspodjela prvog dijela sredstava iz budžeta Općine Centar izvršena je na 25 općina u oba entiteta i Distrikt Brčko. Tako je odlučeno da se 50.000 KM donira susjednoj Općini Vogošća; po 30.000 KM dodijeljeno je općinama Ilidža, Maglaj i Domaljevac-Šamac, a po 20.000 KM općinama Orašje, Odžak, Doboj Jug i Doboj Istok. Pomoć Općine Centar u iznosu od po 10.000 KM dobile su općine u Federaciji: Zavidovići, Žepče, Zenica – Nemila, Tuzla, Olovo, Gračanica, Kalesija, Teočak, Živinice, Sapna i Čelić, a u Republici Srpskoj gradovi Doboj i Bijeljina te opštine Šamac i Vukosavlje. Isto toliko sredstava dodijeljeno je Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica a Opštini Rogatica iznos od 5.000 KM. Za Distrikt Brčko Općina Centar je izdvojila 10.000 KM.

 

Sredstva su dodijeljena na osnovu iskazanih prioritetnih potreba - za hitne sanacije najopasnijih klizišta i odrona, sanaciju šteta na putnim komunikacijama i stambenim objektima te provođenje hitnih mjera zaštite i spašavanja, kao i zbrinjavanje ugroženog stanovništva. Sa predstavnicima lokalnih zajednica kojima je dodijeljena pomoć bit će potpisani protokoli uz obavezu pravdanja utroška doniranih sredstava.

 

Ostatak sredstava u iznosu od 85.000 KM za pomoć ugroženim područjima u BiH bit će raspoređen za nabavku interventnih tehničkih sredstava i opreme, po mogućnosti spalionice mobilnog tipa, opremu za isušivanje objekata, male dizel agregate i drugo. Delegacija Općinskog vijeća Centar će u narednom periodu posjetiti neka od poplavljenih područja gdje će uručiti donacije.

 

Inače, Općinsko Vijeće Centar je na vanrednoj sjednici, održanoj 20. maja 2014. godine, podržalo prijedlog načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića da se iz budžeta Općine Centar izdvoji 500.000 KM za pomoć stanovništvu područja ugroženih poplavama i klizištima, najprije susjednoj Općini Vogošća ali i drugim bosanskohercegovačkim općinama, a da o raspodjeli tih sredstava odluči Kolegij Općinskog vijeća zajedno sa Općinskim štabom civilne zaštite.

 

Već prvih dana nakon poplava Općina Centar je iz pomenutih 500.000 KM uplatila susjednoj Općini Vogošća 20.000 KM za pomoć u normalizaciji stanja u naselju Podgaj u MZ Svrake gdje se pokrenulo veliko klizište. Odmah nakon nesreće Civilna zaštita Općine Centar je interventno donirala Civilnoj zaštiti Općine Ilidža 40 pari gumenih čizama i lopate.

 

Osim izdvojenih pola miliona, sredstva u iznosu od 35.000 KM iz budžeta Općine Centar koja su trebala biti utrošena za tradicionalnu manifestaciju ''Dan osnovnih škola Općine Centar'', koja je zbog vanredne situacije otkazana, preusmjerena su za pomoć stanovništvu područja pogođenih poplavama i klizištima.

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti