Humanitarne akcije u osnovnim školama sa Centra

Povodom prirodne nesreće uzrokovane majskim poplavama u većem dijelu Bosne i Hercegovine, koje su odnijele ljudske živote i načinile ogromne šteta na materijalnim dobrima, pokrenute su brojne akcije za prikupljanje osnovnih namirnica neophodnih za život ljudi na tim područjima.
Humanitarne akcije u osnovnim školama sa Centra

Općina Centar je prvih dana nakon nesreće izdvojila iz svog budžeta pola miliona maraka za pomoć ugroženom stanovništvu, a od te sume odmah je uplaćeno 20.000 KM susjednoj općini Vogošća za naselje Podgaj gdje se pokrenulo klizište. Organizirane su i humanitarne akcije u svih 15 mjesnih zajednica na koje se odazvao veliki broj naših sugrađana darivajući hranu, odjeću, obuću, higijenske potrepštine i drugo. Osim toga, u Općini je odlučeno da se, zbog vanredne situacije, ove godine ne održi tradicionalna manifestacija ''Dan Osnovnih škola Općine Centar'' u KSC Skenderija i da se  35.000 KM koje su bile planirane za tu manifestaciju doniraju kao pomoć poplavljenim područjima.

 

I svih 11 osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine (Vladislav Skarić, Katolički školski centar, Isak Samokovlija, Nafija Sarajlić, Safvet-beg Bašagić, Musa Ćazim Ćatić, Hasan Kaimija, Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, Hasan Kikić i Silvije Strahimir Kranjčević i Alija Nametak) organiziralo je akcije pomoći stanovništvu i školama sa ugroženih područja. O tome se razgovaralo na sastanku Aktiva direktora pomenutih škola, održanom krajem maja. Tokom tih dobro organiziranih akcija u kojima je učestvovao veliki broj učenika, roditelja i uposlenika škola, prikupljene su znatne količine hrane koja ima duži rok trajanja, flaširane vode, higijenskih potrepština i sredstava za dezinfekciju, odjeće, obuće, školskog pribora, igračaka i drugih potrepština, a prikupljana su i novčana sredstva. U pojedinim školama su Vijeće roditelja i Vijeće učenika u saradnji sa nastavnim osobljem organizirali i humanitarne bazare.

 

Prikupljene donacije iz osnovnih škola su dostavljane na punktove u Crvenom križu, mjesnim zajednicama, Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije… koji su vršili dalju distribuciju stanovništvu poplavljenih područja. Jedan broj škola će pomoć donirati tačno određenim područjima i školama. Tako je na primjer humanitarna pomoć prikupljena u akciji škole Isak Samokovlija namijenjena stanovništvu i Osnovnoj školi Hasan Kikić u Solunu kod Olova, a prihod od humanitarnog koncerta u školi Isak Samokovlija  će biti doniran za izgradnju kuće učitelja u tom poplavljenom mjestu. Učenici, roditelji i nastavnici iz sarajevske škole Safvet-beg Bašagić će pomoć odnijeti u osnovne škole u Maglaju i Olovu. Iz škole Hasan Kaimija pomoć je namijenjena stanovništvu Željeznog polja, iz OŠ Nafija Sarajlić Osnovnoj školi Sulejman Omerović Car u Maglaju, a iz škole Silvije Strahimir Kranjčević donacije idu za učenike poplavljenih sela u okolini Srebrenice. Dio sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji škole Hasan Kikić predat je ugroženim porodicama u Srednjem i Olovu, a dio u Begov han - Općina Žepče.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti