Održana 20. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U velikoj sali Općine Centar 29. maja 2014. godine održana je 20. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
Održana 20. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Projekti vodosnabdijevanja Nahoreva

Vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o radu na projektima vodosnabdijevanja područja Nahorevo, a koji se odnose na izvorišta ''Bijele stijene'' i ''Klanice''.

Kad je riječ o projektu izgradnje lokalnog vodovoda za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta ''Klanice'' (koje se nalazi na teritoriji općine Stari Grad) Vijeće je informisano da je Općina Centar precizirala zahtjev Gradskoj upravi za izdavanje urbanističke saglasnosti i dopunila traženu dokumentaciju. U postupku izdavanja urbanističke saglasnosti Gradska uprava je zatražila od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo izdavanje prethodne vodne saglasnosti, za koju je neophodna analiza sirove vode sa izvorišta ''Klanice''. Za pribavljanje analize vode pribavljena je ponuda Zavoda za javno zdravstvo koji se izjasnio da im je za taj posao potrebno minimalno 15 dana s obzirom na vanrednu situaciju usljed poplava.

 

Nakon rasprave je usvojeno više zaključaka. Vijeće je zatražilo da nadležni iz Općine Centar kontaktiraju Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo kako bi se ubrzala procedura izdavanja vodne saglasnosti. Jedan od usvojenih zaključaka je da Općinsko vijeće ostaje na opredjeljenju da se nastave aktivnosti na oba projekta vodosnabdijevanja - sa izvorišta ''Bijele stijene'' i ''Klanice''. Također je zatraženo da Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove za narednu sjednicu Vijeća sačini rezime svih dosadašnjih aktivnosti te zajedno sa Službom za poslove Općinskog vijeća provjeri dokumentaciju o tome da li je Općinsko vijeće u prethodnom sazivu donosilo odluke o proglašenju općeg interesa kad je u pitanju pomenuti projekt.  Općinsko vijeće je zadužilo načelnika da zajedno sa rukovodstvom Vijeća ostvari kontakte sa rukovodstvom i načelnikom Općine Stari Grad kako bi se razjasnila pitanja i dileme oko imovinsko-pravnih odnosno vlasničkih odnosa i zajednički ubrzala realizacija projekta izgradnje vodovoda sa izvorišta ''Klanice''. U ove aktivnosti će biti uključeni i predstavnici udruženja ''Izvor''.

 

Nacrt općinske strategije prema mladima do 2020. upućen u javnu raspravu

Na prijedlog Komisije za pitanja mladih, Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo Nacrt strategije prema mladima općine Centar 2014-2020. godine koji se upućuje na javnu raspravu u trajanju od 15 dana od dana objavljivanja na oglasnoj ploči i općinskoj web stranici. Ovaj strateški dokument sadrži sveobuhvatan pristup izgradnji socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih uslova za trajnu dobrobit mladih i njihovo aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvenoj zajednici. U Strategiji je predstavljen trenutni položaj mladih u osam prioritetnih područja te definirana vizija i strateški ciljevi, prioritetna područja djelovanja, mjere i aktivnosti odnosno projekti u oblasti politike prema mladima sa akcionim planom implementacije.

 

Izvještaji o radu izvršne i zakonodavne općinske vlasti u prošloj godini

Općinsko vijeće je usvojilo izvještaje za 2013. godinu o: provođenju općinske politike i aktivnostima općinskog načelnika; rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku; radu Pravobranilaštva Općine Centar i radu savjeta mjesnih zajednica Općine Centar. Izvještaj o

radu Općinskog vijeća Centar i njegovih radnih tijela za 2013. godinu nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika.

 

 

Izvještaj Komisije za utvrđivanje načina izmjene općih akata ''Centra za sport i rekreaciju''

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o radu Komisije za utvrđivanje načina izmjene općih akata JU ''Centar za sport i rekreaciju'', formirane na 14. redovnoj sjednici održanoj 19. decembra 2013. godine. U raspravi je konstatovano da je izmjena općih akata ''Centra za sport i rekreaciju'' urađena u skladu sa zakonom. Također su upućeni prijedlozi da se Općinskom vijeću vrate ingerencije kad je u pitanju imenovanje Upravnog odbora i direktora pomenute javne ustanove. S tim u vezi Vijeće je usvojilo nekoliko zaključaka. Prvi zaključak glasi da je pomenuta Komisija prihvatila izvještaj predsjednika Upravnog odbora i direktora ''Centra za sport i rekreaciju'' o usklađivanju Pravila i osnivačkih akata te javne ustanove. Prihvaćen je prijedlog Komisije da se za julsku sjednicu Općinskog vijeća pripremi usaglašeni prijedlog osnivačkih akata za sve javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, a kojeg će Vijeće razmatrati, redefinirati i usvojiti. Prilikom redefinisanja osnivačkih akata javnih ustanova potrebno je voditi računa o članu 13. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH i usklađivanju sa tim zakonom. Usvojen je i zaključak da treba definisati šta se dešava u slučajevima kada se ne usvoji izvještaj o radu i finansijskom poslovanju javne ustanove čiji je osnivač Općina. Također je zatražena informacija od nadležnih službi da li su se nakon usvajanja izvještaja Komisije stekli uslovi za normalizaciju finansiranja rada i projekata ''Centra za sport za rekreaciju''.

 

 

Pretvaranje stanova u poslovne prostore

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju Službe za upravu za stambene poslove o analizi stambenog fonda i aktivnostima provedenim u vezi sa inicijativom za donošenje odluke o pretvaranju stambenih jedinica u vlasništvu Općine Centar u poslovne prostore, koju je Vijeće usvojilo u septembru 2013. godine. Služba je izvršila uviđaj i predložila ukupno 18 neuslovnih općinskih stanova (površine od 19 do 75 m2) koji bi se mogli pretvoriti u poslovne prostore i davati u zakup čime bi se povećali budžetski prihodi. Na osnovu predmjera i predračuna za minimum neophodnih radova u tim stanovima, procijenjeno je da je potrebno ukupno izdvojiti oko 146.000 KM.

 

S tim u vezi Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da Služba za upravu za stambena pitanja u saradnji sa Komisijom za poslove iz stambene oblasti i Komisijom za poslovne prostorije pripremi za jednu od narednih sjednica Vijeća akt kako bi se omogućila pretvorba pomenutih stanova u poslovne prostore.

 

 

Općinsko vijeće je usvojilo zaključak, kojeg je predložila Komisija za statut i propise, da je Odluka o privremenom finansiranju Kluba vijećnika SDU BiH u Općinskom vijeću Centar, koju je donijelo Vijeće 27. marta 2014. godine, u potpunosti na snazi i da se odnosi na planirana budžetska sredstva za 2014. godinu i sve naredne dok se ne ispune uslovi iz člana 3. pomenute Odluke.

 

Na ovoj sjednici Vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata i odlučilo da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar u Ulici Skenderija 7 (suteren).

 

 

Vijećničke inicijative i pitanja

Vijećnici su na 20. redovnoj sjednici uputili inicijative i pitanja, a o pojedinim inicijativama se i glasalo. Tako je podršku Općinskog vijeća dobila inicijativa da vijećnici, na principima dobre volje, doniraju vijećničke paušale za pomoć stanovništvu poplavljenih područja.

Zatraženo je da nadležne službe urgentno dostave Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo inicijativu, usvojenu na 18. sjednici Općinskog vijeća, za donošenje odluke da Općina stavi u funkciju parking prostor kod Narodnog pozorišta, koji je u njenom vlasništvu, a gdje bi se zaposlili borci dok bi se ostvarenim prihodima finansirale sportske aktivnosti djece i mladih.

Usvojena je i inicijativa da se uputi u proceduru prijedlog za izmjenu člana 46. Zakona o igrama na sreću u smislu da se propiše da kladionice moraju biti udaljene najmanje 100 metara od školskih dvorišta i vjerskih objekata. Podršku je dobila i inicijativa da odgovori na upućena vijećnička pitanja moraju biti dostavljeni do naredne sjednice Općinskog vijeća.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti