Prevencija nastanka dijabetesa kod mladih

Predstavnici Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo su za učenike iz četiri škole sa područja općine Centar organizovali predavanja o temi ''Dijabetes i mladi''.
Prevencija nastanka dijabetesa kod mladih

Prva predavanja poslušali su 23. maja 2014. godine učenici osnovnih škola ''Silvije Strahimir Kranjčević'' i Katoličkog školskog centra u petak, dok je za učenike OŠ ''Alija Nametak'' i Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra predavanje održano 26. maja 2014. godine. Prilikom ovih predavanja učenicima je urađeno mjerenje količine šećera u krvi.

 

Prim. dr. Azra Avdagić je učenicima objašnjavala na koji način se može preventivno djelovati u cilju zaštite od pojave dijabetesa posebno ''tipa 2'' od kojeg oboljeva sve više mladih u svijetu. Najčešći uzrok oboljevanja je brz tempo života koji nameće brzu hranu, grickalice, gazirana pića... što dovodi do povećanja masnoća i tjelesne težine. -Nekad su od tog tipa dijabetesa oboljevale osobe starije životne dobi, a nažalost danas je sve više mladih koji se bore sa tom bolešću. Za sprečavanje pojave ovog tipa dijabetesa potrebno je da mladi redovno kontrolišu tjelesnu težinu te da povećaju fizičku aktivnost koja je najbolje sredstvo za spriječavanje pojave ovog tipa dijabetesa- kazala je Avdagić.

 

Alma Dervišbegović-Muminović, tehnički sekretar Udruženja je kazala da je ovo jako važan projekt za zdravlje naše mlade populacije. –U okviru projekta ''Prevencija i edukacija o šećerenoj bolesti među najmlađom populacijom u općini Centar'' kojeg pod pokroviteljstvom Općine Centar realizuje Udruženja dijabetičara KS, planirano je da se u septembru u prostorijama Udruženja (Štrosmajerova 3) održi predavanje o temi ''Prevencija dijabetičkog stopala i sprečavanje amputacije stopala i invalidnosti oboljelih građana općine Centar'' kada ćemo raditi i preglede stopala. Osim toga, u okviru projekta planiramo izdati dva broja časopisa našeg udruženja- kazala je  Dervišbegović-Muminović.

 

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta iz svog budžeta izdvojila 4.065 KM.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti