Predstavnici Općine Centar posjetili naselje Podgaj u mjesnoj zajednici Svrake

Delegacija Općine Centar predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Nedžadom Ajnadžićem i dopredsjedavajućim OV Slavenom Kovačevićem, a u kojoj su se još nalazili i vijećnici Suvad Kerla, Zora Ostojić, Velija Katica i Varja Nikolić, te savjetnik načelnika Mustafa Resić i pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Vahid Bećirević posjetili su 23. maja 2014 godine općinu Vogošća, odnosno naselje Podgaj u Mjesnoj zajednici Svrake koje je pretrpjelo najveće štete nastale pokretanjem klizišta.
Predstavnici Općine Centar posjetili naselje Podgaj u mjesnoj zajednici Svrake

Prilikom posjete delegacija Općine Centar detaljno se upoznala o šteti koju je uzrokovalo pokretanje tla 15. maja 2014. godine. Zbog aktiviranja klizišta iz ovog naselja izmještene su 254 osobe koje su privremeno smještene u hotele Bešlić, Home story i Royal, te kod rodbine i prijatelja. U nesreći je sedam objekata u potpunosti srušeno, dok još 14 nisu sigurni za boravak.

 

Predsjedavajući Ajnadžić prilikom obilaska naselja Podgaj kazao je da su slike stravične.

 

-Komšije su najpreče, a mi smo komšijske općine. Obišli smo mjesnu zajednicu koja je najugroženija i ono što smo vidjeli je stravično. Želimo poslati jasnu poruku da najiskrenije suosjećamo sa građanima Vogošće koji su nastradali. Stoga smo odmah reagovali i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je iz budžetskih rezervi danas posalo Vogošći 20.000 maraka, a Općinsko vijeće je odobrilo još 500.000 KM koje ćemo u ponedjeljak rasporediti za sve općine koje su ugrožene na teritoriji u BiH. Želimo da iz ove nesreće izađemo što jači i bolji nego što smo bili jučer- istakao je Ajnadžić.

 

Prema riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća Vogošća Esada Piknjača, Općina Centar je među prvima reagovala i pokazala da želi pomoći.-Veliko nam je zadovoljstvo što su predstavnici Općine Centar na čelu sa predsjedavajućimAjnadžićem posjetili MZ Svrake. Obišli su područje koje je najviše stradalo i informisali smo ih o štetama i potezima koje načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i Općinsko vijeće poduzimaju na normalizaciji stanja. Ono što nas posebno raduje je što su načelnik Bećirević i Općinsko vijeće pokazali interesovanje i interventnoposlali 20.000 maraka koje će biti usmjerene na sanaciju i sve ono što će se raditi na normalizaciji. Zahvalni smo Općini Centar, našim komšijama koji su prvi reagovali i pokazali interes da nam i dalje pomažu- kazao je Piknjač.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti