Odlazak volontera u poplavljena područja samo organizovano

Povodom prirodne nesreće uzrokovane poplavama u većem dijelu Bosne i Hercegovine koje su odnijele ljudske živote i načinile ogromne šteta na materijalnim dobrima, pokrenute su brojne akcije pružanja pomoći u raščišćavanju i otklanjanju posljedica.

 Primjetna je i izražena volja građana i uposlenika Općine Centar da na doborovoljnoj bazi pomognu unesrećenim stanovnicima na različite načine. Pored donacija u hrani, higijenskim sredstvima i odjeći, veliki broj građana prijavljuje se i za volontersko sudjelovanje u radovima na raščišćavanju i pružanju pomoći lokalnom stanovništvu.

Tim povodom, Općinsko vijeće Centar Sarajevo i Federalni štab civilne zaštite su na svojim vanrednim sjednicama, održanim 20. maja 2014. godine, donijeli zaključke o organizovanju, opremanju i slanju volonterskih grupa za rad na terenu.

Zaključeno je da se svi punoljetni građani-volonteri mogu prijaviti u Općinski štab Civilne zaštite Centar u Ulici Skenderija 5 svaki dan u terminu od 8 do 18 sati. Tu će biti evidentirani i po potrebi organizovano upućivani u ugrožena područja BiH, a na osnovu prioriteta koje odredi Federalni štab Civilne zaštite. Prevoz će također vršiti FŠCZ i to iz Kampusa Univerziteta u Sarajevu u vrijeme koje oni odrede. Ukoliko volonteri nemaju vlastita sredstva i opremu za rad (rukavice, čizme, maske, prvu pomoć, dezinficijense, pitku vodu i alate) dobit će ih na mjestu angažiranja.

Molimo sve zainteresirane da se pridržavaju dogovorenih procedura kako bi se što efikasnije pomoglo najugroženijima, te izbjeglo stvaranje haosa u pogođenim područjima i mogućnost širenja zaraznih bolesti koje već predstavljaju realnu opasnost u pojedinim gradovima.

Za sve dodatne informacije građanima su na raspolaganju brojevi telefona Civilne zaštite Općine Centar 033/562-502 i 033/562-438.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti