Održan nastavak 19. sjednice Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar je održalo 20. maja 2014. godine nastavak 19. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar čiji je prvi dio održan 24. aprila 2014. godine.
Održan nastavak 19. sjednice Općinskog vijeća Centar

 Nedžad Ajnadžić predsjedavajući, Slaven Kovačević, dopredsjedavajući Vijeća

Na inicijativu Kluba vijećnika SDP BiH, vijećnici su u nastavku 19. redovne sjednice sa 25 glasova ''za'' odlučili da Varju Nikolić (Naša stranka) opozovu sa dužnosti predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar. Vijeće je također potrebnom većinom glasova donijelo odluku o prenosu ovlasti predsjedavajuće Vijeća na dosadašnjeg dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Nedžada Ajnadžića (SDA). Na ovoj sjednici tajnim glasanjem za dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar izabran je vijećnik Slaven Kovačević (SDP).

Nakon toga, sjednicu Vijeća je umjesto Varje Nikolić vodio Nedžad Ajnadžić.

 

Građevinsko zemljište

Usvojena je Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene m2 korisne stambene površine na području općine Centar u 2013. godini, u iznosu od 1.210 KM, koja služi kao osnovica za izračunavanje visine naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta – rente za tekuću 2014. godinu, a koja se utvrđuje po zonama.

Vijeće je na ovoj sjednici donijelo Odluku o utvrđivanju visine naknade u 2014. godini za građevinsko, poljoprivredno i gradsko građevinsko zemljište u državnom i privatnom vlasništvu koje se preuzima odnosno ekspropriše od ranijih vlasnika i dodjeljuje investitorima u svrhu izgradnje odnosno legalizacije već izgrađenih objekata na području općine Centar. Za ekstra zonu A naknada iznosi od 1.201-1.500 KM/m2; za ekstra zonu B od 901-1.200; za prvu zonu 601-900, drugu zonu 301-600, treću 101-300, četvrtu 41-100, petu 26-40 i za šestu zonu 17-25 KM/m2, dok je naknada za zemljište koje se ne može obrađivati 3-5 KM/m2. Visina naknada će se po potrebi usklađivati u toku godine svaka tri mjeseca u skladu sa promjenom prometne vrijednosti zemljišta.

Općinsko vijeće je donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata. Donesena su i rješenja o preuzimanju i dodjeli neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u Skenderpašinoj ulici u svrhu izgradnje slobodnostojeće kablovske trafo stanice, kao i zemljišta za izgradnju fontane i postavljanja urbanog mobilijara na Merhemića trgu.

 

Usvojen Program stambene i ostale izgradnje u Centru

Na ovoj sjednici usvojen je Program stambene i ostale izgradnje na području općine Centar sa rokom važenja od pet godina a koji će biti ažuriran i dopunjavan prema dinamici usvajanja planskih akata čija je izrada u toku. Nakon analize detaljne planske dokumentacije, u Programu se navodi da je kolektivna stambena izgradnja planirana u obuhvatu regulacionih planova ''Bjelave-Čekaluša'' (Bolnička ulica) i ''Jagomir II'' (lokalitet Kromolj) te u obuhvatu urbanističkih projekata ''Šehića bašta'' i ''Podgaj-Tekija'' (objekti B1 i B3). Izgradnja poslovnih objekata i sportskog objekta planirana je u obuhvatu RP ''Koševsko brdo'', a u okviru RP ''Marijin Dvor'' izgradnja muzeja na prostoru Hastahane, dok je izgradnja kolektivnih garaža planirana u obuhvatu regulacionih planova ''Ciglane'' i ''Marijin Dvor''. U Program su uvrštene i lokacije u obuhvatu RP ''Poslovna zona Šip'' za izgradnju stambeno-poslovnih objekata (K30 i K31), a s tim u vezi Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da će lokacija na Šipu za izgradnju stanova u objektu K30 za pripadnike boračke populacije u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca – branitelja BiH biti izvršena putem javnog konkursa za utvrđivanje prava prvenstva za dodjelu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu.

 

Zamjenski stan za ''ruševinca''

Općinsko vijeće je donijelo odluku da Bokan Milenku dodijeli na privremeno korištenje jednosoban stan, površine 37 m2, u Ulici Ferde Hauptmana a čiji je vlasnik Općina Centar. Stan se privremeno dodjeljuje kao zamjenski, jer je stambeni objekat u Ulici Hadži-Sulejmanova 40, na kojem je Bokan Milenko imao stanarsko pravo, određen za rušenje zbog fizičke dotrajalosti i opasnosnosti po život i zdravlje ljudi, okolne građevine i saobraćaj. 

 

Poslovni prostori

Vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije u Ulici maršala Tita 54 (dvorište), površine 111 m2, firmi ''4E – Consulting'' d.o.o. Sarajevo, sa iznosom zakupnine od 29,40 KM/m2, uz uslov izmirenja dugovanja prethodnog zakupca u iznosu od 101.818,08 KM.

 

Dopuna Odluke o osnivanju i organizaciji mjesnih zajednica

Vijeće je usvojilo dopunu Odluke o osnivanju i organizaciji mjesnih zajednica na području općine Centar kojom je utvrđeno da se u izuzetnim slučajevima kada se prilikom raspisivanja izbora za članove savjeta MZ ne prijavi dovoljan broj kandidata, savjeti mjesnih zajednica odnosno mjesnih područja mogu formirati ukoliko se na izborima minimalno prijavi pet kandidata. Usvajanjem ove dopune Odluke omogućeno je da se konstituira novi Savjet Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'' čije članove su izabrali građani 7. decembra 2013. godine.

 

Usvojene su i izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Stručne službe za poslove Općinskog vijeća. U vezi sa ovom tačkom dnevnog reda Vijeće je usvojilo zaključak da se nakon analize rada 25 komisija Općinskog vijeća izvrši racionalizacija i smanjenje njihovog broja, kao i zaključak da kod zapošljavanja novih uposlenika u Službu za poslove Općinskog vijeća prednost imaju djeca poginulih branitelja.

 

Na ovoj sjednici vijećnici su iznijeli više prijedloga i inicijativa za pružanje pomoći stanovništvu na područjima ugroženim nedavnim katastrofalnim poplavama, o čemu će raspravljati Kolegij Općinskog vijeća.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti