Spašavanje arhivske građe Općine Centar

Tokom februarskih demonstracija građana, kada je izgorio dio objekta u kojem je smještene Općina Centar i Kanton Sarajevo, vatrena stihija nije oštetila arhivu Općine Centar zahvaljujući protivpožarnim prozorima i vratima.
Spašavanje arhivske građe Općine Centar

Prilikom gašenja požara voda je sa gornji etaža objekta prodrla do arhivske građe. Odmah nakon ovih dešavanja načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je formirao stručni tim koji je, čim su se za to stekli uvjeti, počeli izmještati arhivsku građu.

 

–Tokom proteklog perioda izmjestili smo iz arhive Općine, koja je bila smještena u podrumskim prostorijama, veliki dio građe u drugi prostor na Marijin dvoru. Tu smo krenuli sa sušenjem, prepakivanjem i preslaganjem arhivske građe od 2007. do 2013. godine izuzev 2010. godine koja nije bila natopljena vodom. Ovaj proces provodimo pod kontrolom nadležnih iz Historijskog arhiva Sarajevo, koji su pohvalili naš način rada i metode koje koristimo kako bismo spasili građu na kojoj su se već zbog vode pojavili plijesan i gljivice. Većinu izmještene arhive smo uspjeli osušiti i ponovo prepakovati zahvaljujući naporima uposlenika Centralne pisarnice i štamparije Općine Centa, koji čine stručni tim i koji svakodnevno rade u dvije smjene te danima vikenda kako bi se mokra arhivska građa stavila što prije u upotrebu– kazala je Saida Peljto, koordinator za kancelarijsko poslovanje u općinskoj Službi za opću upravu.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti