Blagovremenim sanacijama klizišta spriječene katastrofe većih razmjera

Na području sarajevske općine Centar, osim pojave nekoliko klizišta koja su građani počeli prijavljivati od proteklog utorka, 13. maja 2014. godine, padavine nisu uzrokovale veće materijalne štete niti su predstavljale opasnost po živote stanovnika središnje gradske općine.
Blagovremenim sanacijama klizišta spriječene katastrofe većih razmjera

-Za razliku od gradskih općina Novi Grad i Ilidža naša općina nije bila ugrožena od poplava koje su pogodile našu zemlju i region. Tokom proteklih dana na desetak lokacija su primijećena određena pomjeranje tla koja, po mišljenju stručnjaka, ne predstavljaju opasnost za stanovništvo niti njihovu imovinu. Na dvije lokacije na Nahorevu Civilna zaštita Općine Centar je angažovala građevinsku firmu sa mehanizacijom koja je preusmjerila tok vode kako bi se zaustavilo daljnje klizanje tla. Ukoliko bude potrebe za sanacijom klizišta na ovim područjima, općinske službe za inspekcijske poslove i prostorno uređenje i komunalne poslove će, u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo, pokrenuti redovnu proceduru sanacije klizišta. Obavijestili smo stanovnike da prate situaciju na terenu i u slučaju pojave nekog opasnog klizišta da se uz našu pomoć evakuišu na vrijeme kako bi se spriječila tragedija– kazao je Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar. 

 

Općina Centar je do sada za sanaciju klizišta na svom području iz budžeta izdvojila oko 10 miliona KM, što ima za rezultat smanjenja opasnosti od klizanja tla usljed obilnih padavine koje su proteklih dana pogodile našu zemlju.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti