Općinsko vijeće Centar održalo vanrednu sjednicu povodom katastrofalnih poplava

Povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu i odnijele ljudske živote te nanijele ogromne materijalne štete, zbog čega je 20. maj proglašen Danom žalosti u cijeloj zemlji, Općinsko vijeće Centar Sarajevo je, na prijedlog dopredsjedavajućeg Vijeća Nedžada Ajnadžića, održalo 20. maja 2014. godine vanrednu sjednicu.
Općinsko vijeće Centar održalo vanrednu sjednicu povodom katastrofalnih poplava

Inače, za danas je bio zakazan nastavak 19. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar čije održavanje je odgođeno za četvrtak, 22. maj 2014. godine.

Vanredno zasjedanje Vijeća vodila je Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar. Nakon što su vijećnici i svi drugi prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast nastradalima u razornim poplavama, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, koji je i komandant Općinskog štaba civilne zaštite, informisao je Vijeće o stanju i posljedicama poplava i aktiviranja klizišta na području središnje sarajevske općine, prikupljanju i pružanju pomoći ugroženom stanovništvu, te pojedinim mjerama i aktivnostima koje će Općina i Štab civilne zaštite poduzimati u narednom periodu.

 

Općina Centar izdvojila 500.000 KM za pomoć stanovništvu ugroženih područja

-Općina Centar je u ovoj velikoj prirodnoj nesreći prošla jako dobro, na sreću bez ljudskih žrtava i sa manjim materijalnim štetama. Aktiviralo se nekoliko manjih klizišta i odmah su poduzete mjere da se ona zaustave. To što nije bilo većih posljedica možemo zahvaliti dobrim preventivnim mjerama koje smo godinama poduzimali. Općina Centar je posljednjih deset godina uložila više od 10 miliona maraka u sanaciju klizišta i regulaciju vodotoka, zahvaljući čemu je izbjegnuta katastrofa- rekao je načelnik Dževad Bećirević i dodao da je Općina Centar spremna pomoći stanovništvu na ugroženim područjima. Stoga je predložio, a Općinsko vijeće jednoglasno podržalo, da se iz budžeta Općine Centar izdvoji 500.000 KM za pomoć stanovništvu sa ugroženih područja, najprije susjednoj Općini Vogošća ali i drugim bosanskohercegovačkim općinama. Usvojen je i zaključak da će o raspodjeli tih sredstava odlučiti Kolegij Općinskog vijeća zajedno sa Općinskim štabom civilne zaštite.

 

Veliki odziv građana sa Centra na humanitarnu akciju pružanja pomoći

Načelnik Dževad Bećirević je potom govorio o humanitarnoj akciji pružanja pomoći stanovništvu ugroženih područja koju je organizirala Općina Centar i naglasio da se odazvao veliki broj građana iskazujući solidarnost sa onima kojima je pomoć itekako potrebna. -Tokom proteklog vikenda radili smo u svim mjesnim zajednicama, a zatim smo prikupljenu hranu, odjeću, obuću, ćebad, higijenske i druge potrepštine dostavili u Crveni križ koji će ih dalje distribuirati- kazao je Bećirević i dodao da se akcija nastavlja. Uputivši riječi zahvalnosti stanovnicima općine Centar za učešće u akciji pružanja pomoći, vijećnik Igor Kamočaji je pozvao građane da i dalje pružaju pomoć ugroženom stanovništvu.

 

U ime žitelja Soukbunara, zahvalnost općinskom načelniku i službama za civilnu zaštitu i za urbanizam uputio je vijećnik Eso Tucaković za sve ono što je proteklih godina urađeno u tom naselju – sanaciju klizišta, izgradnju i rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije, u što je uloženo oko šest miliona maraka. Zahvaljujući tome, tokom ove prirodne nesreće, na Soukbunaru nije bilo većih problema- rekao je Tucaković. Vijećnik Senad Alić je uputio riječi zahvalnosti Općinskom štabu civilne zaštite Centar zbog pravovremene akcije zaštite zgrade Srednje poljoprivredne škole na Drveniji.

 

Općinsko vijeće je podržalo prijedlog dopredsjedavajućeg Nedžada Ajnadžića da Općina Centar putem Štaba civilne zaštite organizira akcije u kojima bi u dane vikenda svi zainteresirani volonterski odlazili da pomažu stanovništvu na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti