Poziv korisnicima prava na uvećan dječiji dodatak

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 8. maja 2014. godine usvojila je izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom. Izmjenama i dopunama predviđeno je uvećanje dječijeg dodatka, ali i revizija.

 Prema riječima Osme Babića, pomoćnika načelnika Općine Centar za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, korisnici moraju u roku 60 dana obnoviti dokumentaciju i dostaviti je Općini kako bi se ponovo uveli ili obustavili pravo u zavisnosti od zakonskih kriterija.

-Općina Centar je uputila dopise svim korisnicima uvećanog dječijeg dodatka na adrese i u obavještenju za svaku kategoriju tačno piše šta od dokumentacije treba priložiti i rok prilaganja. Ukoliko korisnici ne obnove pravo u roku od deset dana nakon što prime obavijest, izgubit će pravo na dječiji dodatak. Zamolio bih sve korisnike uvećanog dječijeg dodatka koji su dobili obavještenja za reviziju da obnove kompletnu dokumentaciju koja piše u obavještenju i samim time neće vršiti redovnu obnovu koja je predviđena za septembar i oktobar, izuzev djece koja su starija od 15 godina koja će morati donijeti potvrdu da li se školuju ili ne, naglasio je Babić.

Korisnici će, kako bi obnovili pravo, morati donijeti sljedeće dokumente: ovjerenu kopiju lične karte za sve punoljetne članove domaćinstva, prijavu  prebivališta/boravišta za punoljetne članove domaćinstva (ne starija od 6 mjeseci); kućnu listu (matični ured Općine); rodne listove za djecu; uvjerenje uprave prihoda za sve punoljetne članove domaćinstva (Poreska uprava Centar - kod Vječne vatre); potvrdu o visini prihoda iz radnog odnosa ili uvjerenje da se nalaze na evidenciji nezaposlenih za sve punoljetne članove domaćinstva za period 1.1.2013. do 31.12.2013. (ukoliko se lice ne nalazi na evidenciji nezaposlenih dostaviti uvjerenje Zavoda za PIO); potvrdu o vlasništvu motornog vozila za sve članove porodičnog domaćinstva (PU Centar Marijin Dvor); izjavu ovjerenu u matičnom uredu Općine o neposjedovanju motornog vozila za sve članove porodičnog domaćinstva; dokaz da je dijete bez jednog ili oba roditelja (izvod iz matične knjige umrlih); rješenje o invalidnosti jednog od roditelja od 90% ili 100%; rješenje da je jedan od roditelja korisnik prava na stalnu novčanu pomoć (Služba socijalne zaštite Općine Centar – Zaima Šarca broj 13); otpusno pismo o bolničkom tretmanu za dijete oboljelo od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC ili celijakije; pravosnažno rješenje donijeto u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju preostale sposobnosti i razvrstavanju djece i omladine ometene u psiho-fizičkom razvoju ukoliko se radi o djetetu ometenom u fizičkom ili psihičkom razvoju.

Dokumentaciju je potrebno dostaviti u originalu ili ovjerenoj kopiji na protokol općine Centar. Za sve dodatne informacije korisnici mogu pozvati brojeve telefona Općine Centar 562-448, 562-449 i 562-358.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti