Općinski štab civilne zaštite sanira posljedice prirodne nepogode

Sinoć je u Ulici Nahorevo zbog klizanja tla privremeno bio obustavljen saobraćaj na putu koji povezuje Nahorevska sela sa ostatkom općine Centar. U srijedu, 14. maja 2014. godine u ranim jutarnjim satima članovi Štaba civilne zaštite Općine Centar su zajedno sa načelnikom Dževadom Bećirevićem, koji je i komandant Štaba, obišli navedenu lokaciju. U obilasku je bio i Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je član Općinskog štaba civilne zaštite.
Općinski štab civilne zaštite sanira posljedice prirodne nepogode

Štab civilne zaštite Općine Centar je na klizištu u Ulici Nahorevo angažovao građevinsku firmu „Bosman“ čiji radnici su uz pomoć mehanizacije uklonili zemljane nanose sa ceste koja je sada u funkciji. Također su uspjeli preusmjeriti tok oborinskih voda kako bi se spriječilo ponovno pokretanje tla. U Ulici Nahorevo su također angažovani članovi mjesnih štabova CZ „Pionirska dolina–Nahorevo“ i „Breka-Koševo II“. Na ovom lokalitetu je uviđaj obavila i urbanističko-građevinska inspektorica iz Službe za inspekcijske poslove Općine Centar i utvrdila da se radi o hitnom slučaju za koji je potrebna pravovremena intervencija. 

–Klizanje tla koje se pojavilo na putu prema selu Nahorevo nije opasno za okolne objekte i lokalno stanovništvo. Obišli smo i područje duž korita Koševskog potoka i utvrdili da nije došlo do izlijevanja vode iz korita. Općinski štab civilne zaštite nastavlja pratiti situaciju na svim kritičnim mjestima na području općine Centar, a Služba za civilnu zaštitu je u pripravnosti i zbog vodostaja rijeke Miljacke– kazao je Bećirević.

 

Tokom dana građani su prijavili još nekoliko lokacija gdje je voda nanijela zemlju i pijesak zbog čega je otežana putna komunikacija. Na lokalitetu Nahorevska 125, gdje su angažovani članovi mjesnog štaba CZ „Betanija-Šip“, prijavljeno je klizanje tla, dok je u Ulici Aleksandra Puškina 42-44 bujica vode nanijela zemlju na cestu. U Ulici Svetozara Ćorovića kod broja 6 je izlijevanje Nahorevskog potoka uzrokovalo nanošenje zemlje na saobraćajnicu, gdje u raščišćavanju učestvuju i pripadnici mjesnog štaba CZ „Džidžikovac-Koševo I“. U ulicama Svetozara Ćorovića i Aleksandra Puškina će biti angažovana firma „Bosman“ za pomoć u raščišćavanju saobraćajnica.

 

Nakon prijave o pokretanju tla u Ulici Grdonj od broja 80 do naselja Orlovac, pripadnici civilne zaštite Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ su uspjeli staviti pod kontrolu klizanje tla na tom lokalitetu. U zaseoku Muharemovići je primijećeno zamućenje pitke vode na lokalnom izvorištu. Radi preventive angažovani su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ koji će tokom sutrašnjeg dana cisternama dostaviti pitku vodu stanovnicima Nahoreva koji inače koriste vodu sa pomenutog izvorišta. Voda će biti isporučena na tri lokacije: u Ulici Svetozara Ćorovića, Ulici Nahorevo kod broja 6 i na lokaciji ispod nekadašnjeg objekta Poljoprivredne zadruge „Centar“ na Nahorevu.

 

Obilne padavine su uzrokovale probleme i u ulicama Fadila Jahića Španca i Radava kod broja 34. Došlo je do izlijevanja kanalizacije u Ulici Muhameda Hadžijahića na Koševskom brdu gdje članovi mjesnog štaba civilne zaštite „Koševsko brdo“ zajedno sa radnicima komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ rade na otklanjanju uzroka začepljenja odvoda. 

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti