Obilježen Dan osnivanja Odreda „Soukbunar“

Centralna manifestacija povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“ održana je u srijedu 7. maja 2014. godine pored spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici.
Obilježen Dan osnivanja Odreda „Soukbunar“

Obilježavanje godišnjice ovog odreda čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva i BiH se kao i svake godine se održava u okviru Dana Općine Centar.  Manifestaciji su prisustvovali stanovnici Soukbunara, općinski vijećnici, predstavnici boračkih organizacija iz Centra, te učenici Osnovne škole „Hasan Kaimija“.

 

U svom obraćanju prisutnima načelnik Dževad Bećirević je kazao da je ovo prilika da se podsjetimo i zahvalimo šehidima i poginulim borcima,  koji su najzaslužniji za našu slobodu i stoga se Općina Centar pobrinula da se izgrade spomen-obilježja u znak sjećanja na najzaslužnije sinove ove države.

– Općina Centar čini sve što je u njenoj moći da pomogne boračkoj populaciji, ali mislim da svi moramo mnogo više učiniti za ovu populaciju, jer bez njih mi danas ne bi na ovom mjestu obilježavali godišnjicu Odreda „Soukbunar“ – kazao je Bećirević.

Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar, je ovom prilikom istakao da je veoma sretan što danas na ovom mjestu vidi veliki broj mladih ljudi, jer njihovo prisustvo je garancija da ćemo na pravi način tumačiti slavnu historiju odbrane BiH.

- Kada djeca počnu govoriti o časnoj bosanskoj borbi tek tada možemo biti sigurni da smo učvrstili temelje naše države Bosne i Hercegovine. Svako spomen-obilježje u BiH je dobro i govori o časnoj borbi i o ljudima koji su dali život za odbranu države. Ukoliko mladost i mi koji smo preživjeli protekli rat, ne budemo obilazili ove spomenike i slali korektne poruke za opstojnost države BiH, sama spomen-obilježja ne znače ništa – naglasio je Ajnadžić.

 

Direktor Osnovne škole „Hasan Kaimija“ i pripadnik Odreda „Soukbunar“ Alija Džigal je ovom prilikom prisutne podsjetio na značaj ovog dijela općine Centar koji je od prvih dana rata u BiH i opsade Sarajeva izdržao napade velikih neprijateljskih snaga koje su pokušavale da prodru u opkoljeni grad.

– Jedan od posljednjih napada kojeg smo zahvaljujući hrabrosti boraca uspjeli da odbijemo desio se u junu 1995. godine, nekoliko mjeseci prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je agresor po posljednji put pokušao da osvoji ovaj grad, što je zahvaljujući hrabrosti boraca sa ovih prostora osujećeno - kazao je Džigal.

U okviru ove manifestacije je organizovano polaganje cvijeća ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“.

Proslava je nastavljena u prostorijama Mjesne zajednice „Soukbunar“ (Soukbunar 203), gdje je otvorena izložba ratnih fotografija i opreme koju su koristili

pripadnici Odreda „Soukbunar“, a učenici Osnovne škole „Hasan Kaimija“ su za posjetioce pripremili kulturno-umjetnički program.

 

U pripremama za obilježavanje Dana formiranja Odreda „Soukbunar“ prostor oko spomen-obilježja „Debelo brdo“ i oko Mjesne zajednice „Soukbunar“ očistili su učenici Osnovne škole „Hasan Kaimija“ zajedno sa članovima RVI udruženja i demobilisanim borcima, nakon čega je posađeno 106 cvjetova koliko ima uklesanih imena šehida i poginulih boraca na pomenutom spomen-obilježju. Za učenike devetih razreda OŠ „Hasan Kaimija“ je također održan historijski čas.  

-Također je jučer odigrana revijalna odbojkaška utakmica između nastavnika i učenika OŠ „Hasan Kaimija“, dok je za sutra planirano održavanje takmičenja u pikadu i badmintonu za učenike pomenute škole. Također u petak, 9. maja 2014. godine, planiramo organizovati biciklističko takmičenje u krugu osnovne škole „Hasan Kaimija“ – naglasio je Nedim Salčin, predsjednik Mjesnog odbora JOB „Soukbunar“.