Održana premijera dokumentarnog filma u Domu mladih

U Domu mladih na Skenderiji, u utorak 6. maja 2014. godine, je premijerno prikazan dokumentarni film „ Bosanke, snaga na koju se nije računalo“.
Održana premijera dokumentarnog filma u Domu mladih

Film autorica Esme Velagić i Sanele Kapetanović snimljen je u produkciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti Haber, a posvećen je svim ženama koje su tokom agresije bile u BiH. Realizaciju projekta pomogla je i Općina Centar sa 15.000 KM.

Kako je naglasila Velagić, žene su bile snaga na koju niko nije računao.

-Sve žene koje su bile u BiH tokom rata zaslužile su veliki respekt naspram svega što su podnijele. Film smo uradile s ciljem da se uloga žene u odbrani nikad ne zaboravi. U ovom filmu ne govori se samo o ženama koje su nosile pušku na prvim borbenim linijama. To su bile žene različitih profesija koje nisu odustajale od svog posla ni u vrijeme najžešćih bitaka koje su vođene za BiH, istakla je Velagić.

 

Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar jedan je od producenata filma. Ajnadžić je kazao da se ovim filmom stavio pečat na ulogu žene u ratu.

- Nepravda prema ženama trajala je 22 godine, ali se ovim filmom nepravda stavlja u stranu i pokazuje uloga žena u izgradnji temelja BiH. Promocijom filma izbjegnuta je mogućnost da istina o učešću Bosanki u odbrani BiH umre sa nama – naglasio je Ajnadžić.

 

Prema riječima Dževada Bećirevića, načelnika Općine Centar od sedam projekata koje je realizovalo Udruženje Haber, Općina je pomogla gotovo sve.

- Produkciju ovog projekta pomogli smo iz razloga što je tema dokumentarca žena i mi smo bili jako sretni da se pravi ovaj film. Konačno treba da se pokaže koliki je doprinos i uloga žena u proteklom ratu i borbi za slobodu. Ovo je prilika da se svim Bosankama i Hercegovkama zahvalimo, jer da nije bilo njih mi ne bi uspjeli u odbrani BiH – zaključio je načelnik Bećirević.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti