Pripadnici nekadašnjeg Odreda „Zagreb“ obilježili 2. maj

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar pripadnici nekadašnjeg Odreda „Zagreb“ su okupljanjem u prostorijama Mjesne zajednice „Marijin dvor - Crni vrh“ (Dolina 7), u petak 2. maja 2014. godine, obilježili ovaj veliki datum i podsjetili na odlučujuće bitke za odbranu Sarajeva i BiH.
Pripadnici nekadašnjeg Odreda „Zagreb“ obilježili 2. maj

Ova vojna jedinica koja se prvobitno zvala Odred „Zmaja od Bosne“, je naredbom Predsjedništva RBiH od 10. aprila 1992. godine, preimenovana u Odred „Zagreb“ - protivdiverzantski odred Regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo.

 

Nakon što je uspostavljena jedinstvena komanda Armije RBiH pripadnici ovog odreda su ušli u sastav Treće motorizovane brigade koja je držala zonu odgovornosti od Dobrinje do Rajlovca. Koliko je bila ta teška zona govori podatak da je od 2.500 pripadnika brigade 1.920 boraca bilo ranjeno. Osim obilježavanja 2. maja također okupljanjem se borci žele prisjetiti svojih poginulih pripadnika posebno komandanata Enisa Srne i Saliha Džidića.

 

 

Među okupljenima je bio i doktor Mirsad Puzić, tadašnji načelnik saniteta, a danas šef  Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. –Prije agresije na ovu državu i Sarajevo odlučio sam se vratiti iz inostranstva i priključiti u Patriotsku ligu odakle sam raspoređen u Odred Zagreb. Zahvaljujući nekim mojim prijateljima apotekarima početkom maja 1992. godine iz prostorija odjeljenja Vojne bolnice koje je bilo smješteno u današnjem parku Hastahana na Marijin Dvoru uspjeli smo izvući veliku količinu sanitetskog materijala i lijekova koje su u tim ratnim godinama bili jako vrijedni. Nakon toga sam naredbom komande bio  zadužen za organizaciju sanitetske službe Regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo – prisjeća se Puzić ratnih dešavanja.

 

 

Mahir Radžo, komandir interventnog voda, koji je sa 17 godina priključio odbrani BiH, današnji profesor sporta na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu je govorio o samom ulozi Odreda Zagreb u odbrani ovog grada. – Prva naša vojna akcija je bila u krugu tvornice „Pretis“ u Vogošći, koja je provedena s ciljem naoružavanja naših boraca. Tokom te akcije, u kojoj su svi članovi odreda bili ranjeni, poginula su naša dva hrabra borca Alen Islamović i Fahrudin Čavčić, dok su tri pripadnika Odreda Zagreb bili zarobljeni. Poslije smo uspjeli da  organizujemo njihovu razmjenu za trojicu četničkih snajperista koji su pucali sa hotela „Holiday Inn“ po civilima Sarajeva. Tokom rata najviše naoružanja smo zaplijenili prilikom preuzimanja Vojne bolnice od tadašnje JNA – pojašnjava Radžo i dodaje- Pripadnici naše brigade su također učestvovali u znamenitoj Pofalićkoj bici, u oslobađanju kasarne „Maršal Tito“, u bitkama na Zlatištu, Vracama, Nedžarićima, Poljinama, Stupu, te Debelom brdu gdje smo zaplijenili PAM (protivavionski mitraljez), prvi mitraljez ove vrste kojeg su posjedovali branioci Sarajeva. Također želim da istaknem veliku ulogu Nihada Halilbegovića koji je tada obavljao dužnosti Gradskog sekretara za narodnu odbranu i komandanta Prvog štaba Patriotske lige RBiH, u organizovanju odbrane ovog grada i države BiH.

 

 

U prostorijama mjesne zajednice „Marijin dvor – Crni vrh“ u čast obilježavanja 2. maja -Dana Općine Centar, postavljenja je izložba ratnih fotografija nastalih tokom aprila i maja 1992. godine.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti