Uređenje zelenih i manjih javnih površina

U prostorijama Kantonalnog javnog preduzeća „Park“ (Patriotske lige 58) u utorak, 29. aprila 2014. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o realizaciji granta u iznosu 265.370 KM koji je iz budžeta Općine Centar izdvojen ovom komunalnom preduzeću za uređenje više desetina manjih zapuštenih i uništenih zelenih površina na području općine Centar.

U ime Općine Centar ugovor je potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime KJKP „Park“ direktor Safet Baltić.

Pomenuti ugovor podrazumijeva hortikulturne radove izgradnje i obnove manjih zelenih površina u slijedećim mjesnim zajednicama Centra: „Bardakčije“, „Betanija-Šip“, „Breka-Koševo II“, „Ciglane-Gorica“, „Džidžikovac-Koševo I“, „Hrastovi- Mrkovići“, „Koševsko brdo“,  „Marijin dvor-Crni vrh“, „Mejtaš Bjelave“, „Park-Višnjik“, „Soukbunar“ i „Trg oslobođenja-Centar“.  

Prema programu uređenja manjih javnih i zelenih površina, kojeg je sačinila Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar u saradnji sa preduzećem „Park“, ovim sredstvima će biti finansirana i sadnja novih sadnica drveća, ukrasnog grmlja i cvijeća te ugradnja parkovskog mobilijara na dječijim igralištima.

Po riječima načelnika Bećirevića, potpisani ugovor omogućava da i uništene površine i one koje nisu predmetom redovnog održavanja u mjesnim zajednicama budu očišćene i rekonstruisane kako to i dolikuje, a čime se stvaraju uslovi da svi stanovnici Centra imaju podjednake uslove da uživaju u zelenilu i prirodnom ambijentu u blizini svojih zgrada ili kuća. Direktor „Parka“ Safet Baltić zahvalio je Općini Centar na kontinuiranoj podršci preduzeću „Park“ u očuvanju i zaštiti zelenila, te apelirao na građane da i oni čuvanjem novouređenih površina daju svoj doprinos estetskom uređenju i podizanju kvaliteta urbanog življenja u Centru, ali i Kantonu Sarajevo.

Ovom prilikom je  također potpisan ugovor o realizaciji granta iz općinskog budžeta u vrijednosti od 20.000 KM namijenjen razvoju i obogaćivanju sadržaja u Rekreativno-zabavnom centru “Pionirska dolina“, koji djeluje u sklopu preduzeća „Park“. Prema riječima upravnika „Pionirske doline“ Esada Tajića, ova donacija omogućava da se pokrene procedura nabavke novih životinjskih vrsta koje će obogatiti ponudu u ZOO vrtu „Pionirska dolina“. Jedna od novih životinjskih vrsta koja će biti nabavljena je i lemur. Tajić je također podsjetio da je, zahvaljujući donaciji Općine Centar u iznosu od 13.000 KM, početkom ove godine dopremljena lavica iz Osijeka.

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti